M2 er én af de fire linjer som udgør den københavnske metro. Linjen tager sit udgangspunkt i Vanløse Metrostation sammen med M1 som den følges med hele vejen til Christianshavn Metrostation, hvorfra de kører til hhv. M1 til Vestamager Metrostation og M2 til Københavns Lufthavn Metrostation.
Generelt om Københavns Metrosystem: Københavns Metro er et moderne metrosystem med 39 Metrostation, hvor 25 er underjordiske, 1 er nedgravet men åben (Øresund) og 13 er over terræn. Metrosystemet består af hhv. to sammenhængende baner (M1 og M2), Cityringen (M3) samt Nordhavnslinjen (M4).
M1 og M2 strækker sig fra Vanløse over Frederiksberg og Indre By til Christianshavn, hvor den deler sig i til hhv. Vestamager gennem Ørestad (linje M1) og Københavns Lufthavn langs Amager Strandpark (linje M2). M3 (Cityringen) er en ringlinje, der forbinder Københavns Hovedbanegård med Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro, Østerbro samt Indre By. M4 Nordhavn går fra Københavns Hovedbanegård til Orientkaj Metrostation, da M4 deler spor med cityringen er det kun Nordhavn Metrostation og Orientkaj der er nye Metrostationer.
M1 og M2 åbnede den 19. oktober 2002 og den 28. september 2007 forlængedes M2 til Københavns Lufthavn. Den 29. september 2019 åbnedes Cityringen M3. Den 28. marts 2020 åbnedes Nordhavnsmetroen M4.
Metroen har ca. 160.000 passagerer dagligt og havde en passagerindtægt på cirka 0,6 mia. kroner i 2011, svarende til en markedsandel på 18% af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet.
Forhistorie for Københavns Metrosystem: I 1991 færdiggjorde en komité arbejdet med en trafikplan for Københavns centrum og det omkringværende nærområde. Denne plan indeholder beskrivelser af en forbindelse mellem de centrale dele af København og Amager. Forbindelsen skulle sammenkæde det centrale København med både Øst- og Vestamager og således også den nye Ørestad og lufthavnen i Kastrup. Strækningen til lufthavnen skulle anlægges på den nedlagte Amagerbanens tracé.
Fokus var primært på Ørestad, hvorved man ventede med at lave en samlet baneplan for hele København.
Metrosystemet linjeføringen er efter samme princip, som vi kender fra Københavns S-tog, hvor flere linjer udefra flettes samme til kun én gennem centrum, hvilket har den fordel, at der hvor befolkningsdensiteten er størst er der flest afgange og ude i yderområderne med lavere befolkningsdensitet er der færre afgange, men stadig et rimeligt antal i forholdt til behovet.
I 1992 blev Ørestad-konceptet fremlagt sammen med den specielle Ørestads lov, som blev vedtaget samme år. Med Ørestad bliver "new town" konceptet brugt for første gang i Danmark. Ideen er at bygge trafikinfrastrukturen før man bebyggede Ørestad. Ved at sikre gode trafikale forbindelser til den nye bydel ville man anspore firmaer til at bygge nye bygninger og på den måde være med til at skabe bydelen. I tilfældet med Ørestad skal indtægterne fra salg af grunde bruges til at støtte konstruktionen af den trafikale forbindelse. I 1993 etablerede man Ørestadsselskabet med Københavns Kommune og staten som ejere, som skulle stå for den proces.
Da man stod over for at vælge den nye trafikløsning var følgende præmisser i spil for valget af det nye Metrosystem: - Generer ikke bilisterne. - Systemet har en formodet stor evne til at tiltrække passagerer, idet der er mulighed for høj rejsehastighed, toghyppighed, stabilitet og sikkerhed. - Bedre miljø i byen på grund af lav støj, lavt vibrationsniveau, lav forurening, ingen visuelle gener mv. - Lav risiko for ulykker. - Få ubekvemmeligheder for borgere under konstruktion og brug. - Gennemsnitshastigheden inklusive stop på Metrostationer er 40 km/t.
Vigtige stamdata for M2 (Metro Service) jernbanen
Jernbanens længde i km
14,2
Statstilskud i %
100%
Jernbanen åbnet
2002.10.19
Jernbanen nedlagt
I drift
Sportype
Dobbeltspor
Sporvidde
1.435 mm
Balast
Skærveballast/beton underlag
Hastighed max
80 km/h
Hastighed gennemsnitlig max
40 km/t inkl. stop på stationer
El drift
750 V DC
Togkontrolsystem
ATC med ATP, ATO og ATS
Bane status
Metro
M2 (Metro Service) jernbanen havde følgende stationer
Vanløse Metrostation ligger ved S-togstationen og er den vestligst beliggende station på metrolinjerne M1 og M2. Midt i Vanløses rolige forstadsmiljø fungerer Vanløse Station også som en travl omstigningsstation mellem metro og S-tog og skaber med sine hyppige afgange hurtige forbindelser til det centrale København.
I Vanløse, kan du blandt andet tage en slentretur på Vanløse Torv, se teater eller høre koncert på Vanløse Kulturstation, eller shoppe i Vanløses indkøbscenter Kronen, som du let kommer til via den direkte adgang i den østlige ende af metroperronen.
Fakta om Vanløse Metrostation: - Passagertal: 10.800 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: En
Billede af Vanløse Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 08:27:56
Flintholm er et af Danmarks største kollektive trafikknudepunkter, hvor tusindvis af passagerer hver dag skifter mellem Metro, tog, S-tog og bus på vej ind og ud af hovedstaden. Området præges af overgangen fra forstad til by, hvor villakvarterer bliver til boligkarreer i storbystil. Lige ved siden af stationen ligger Grøndalsparken som en lang, grøn åre, der strækker sig fra Nørrebro til Vanløse.
Fakta om Flintholm Metrostation: - Passagertal: 9.700 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: To
Billede af Flintholm Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2020.03.23 12:01:30
Lindevang Metrostation er en tidligere S-togstation fra 1985. I dag fungerer Lindevang Metrostation som station for mange studerende på Copenhagen Business School. Kvarteret omkring Lindevang Station består hovedsageligt af større ejendomskomplekser i selskab med Lindevangsparken, der ligger som en lille, grøn oase på det ydre Frederiksberg.
Fakta om Lindevang Metrostation: - Passagertal: 3.900 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: En
Billede af Lindevang Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 08:37:33
Fasanvej Metrostation ligger på Nordre Fasanvej, som hver dag transporterer studerende på Copenhagen Business School til og fra studie. Fasanvej Station placerer sig midt i overgangen fra ydre til indre Frederiksberg, et kvarter som i høj grad præges af beboelse, men som også huser Frederiksberg Hospital og har Frederiksberg Have inden for gåafstand.
Fakta om Fasanvej Metrostation: - Passagertal: 6.800 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: En - Rulletrapper til terræn: Ja
Billede af Fasanvej Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 08:44:09
Frederiksberg Metrostation ligger tæt på Frederiksberg Centeret, hvorfra Falkoner Allé snor sig forbi med hyggelige fortovscafeer og spillestedet Falkoner Salen, der afholder koncerter og teaterforestillinger. Tæt på stationen finder du også en anden ikonisk Frederiksberg-vej, Gammel Kongevej, som byder på et hav af lækre butikker med alt fra kvalitetschokolade til tøj og sko, og for enden af Gammel Kongevej ligger Frederiksberg Rådhus. Derudover finder du en af hovedstadens største haver, Frederiksberg Have, en lille gåtur fra stationen.
Frederiksberg Metrostation har to forskellige indgangspartier: Til Metrolinje M1/M2 via Solbjergvej 2D, 2000 Frederiksberg og Til Metrolinje M3 via Sylows Allé 6, 2000 Frederiksberg
Fakta om Frederiksberg Metrostation: - Passagertal: 12.700 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: To
Billede af Frederiksberg Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 08:51:57
Forum Metrostation er opkaldt efter den store oplevelseshal Forum, som ligger lige ved siden af metrostationen. Metrostationen har hjemme dér, hvor Frederiksberg møder Nørrebro. Der er et stenkast til Søerne, og du kan hurtigt komme til Blågårdsgades hyggelige caféliv og små butikker. Forum var tidligere den festlige kulisse om det københavnske seksdagesløb i cykling og har siden været benyttet til koncerter, messer og meget andet. Over for Metrostationen finder du det fredede Radiohuset, der tidligere tilhørte DR, men som nu danner ramme om Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Ikke langt fra stationen ligger flere uddannelsesinstitutioner som Københavns Tekniske Skole, handelsskolen Niels Brock og Frederiksberg Campus også kaldet Landbohøjskolen, hvis store universitetshave uden tvivl er et besøg værd.
Fakta om Forum Metrostation: - Passagertal: 9.900 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: En
Billede af Forum Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 09:01:50
Nørreport Metrostation er en del af Nørreport Station, som er Danmarks travleste station. Her kan byens mange passagerer skifte mellem metro, S-tog, tog og bus. Stationens store paddehatte skyder op i hjertet af Indre By mellem grønne åndehuller som Botanisk Have, Ørstedsparken og Kongens Have eller store seværdigheder som kronjuvelerne på Rosenborg Slot eller Thyco Brahes gamle observatorium Rundetårn. Kun 100 meter fra Nørreport Station finder du Israels Plads og det lækre madmarked Torvehallerne, som rummer mere end 60 forskellige stader. Her kan du spise din frokost, shoppe delikatesser eller tage en hurtig kop kaffe med videre.
Fakta om Nørreport Metrostation: - Passagertal: 50.300 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: To
Billede af Nørreport Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 09:09:38
Kongens Nytorv Metrostation ligger i Københavns centrum. Pladsen er fra 1670 og er omgivet af fornemme bygninger og palæer som Det Kongelige Teaters Gamle Scene og et af Danmarks fineste hoteller, Hotel D'Angleterre. Fra stationen kan du tage rulletrapper direkte ind i stormagasinet Magasin, hvorfra der også er adgang til gågaden Strøget, hvor shoppelysten kan få frit spil. Ved Kongens Nytorv ligger den gamle havnekanal Nyhavn, som sitrer af sommerstemning i juli og august, mens duften af gløgg og brændte mandler hænger i luften i december. For enden af Nyhavn finder du også Skuespilhuset, der er en del af Det Kongelige Teater, og den nye bro, Inderhavnsbroen, som forbinder Nyhavn med Christianshavn.
Fakta om Kongens Nytorv Metrostation: - Passagertal: 23.700 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: To
Billede af Kongens Nytorv Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.14 12:45:22
Christianshavn Metrostation ligger der, hvor Christian d. 4. for godt 400 år siden anlagde en ny bydel. Bydelen skulle hedde Christianshavn, ligge mellem Indre By og Amager og omgives af vand. Det gør sig stadigvæk gældende den dag i dag, hvor bydelens kanaler danner rammen for både husbåde, turistbåde og hyggelige caféer. På Christianshavn finder du også en af Københavns største turistattraktioner, nemlig Fristaden Christiania, hvis skæve og kreative ånd udtrykkes i områdets selvbyggede huse og små kunstværksteder. Tæt på Christianshavn Station ligger også to af Københavns historiske kirker, Christianskirken og Vor Frelsers Kirke, og hvis du vil se Christianshavn fra oven, kan du besøge Vor Frelser Kirkes gyldne kirketårn, hvis sidste 150 trin løber på ydersiden af selve tårnet.
Fakta om Christianshavn Metrostation: - Passagertal: 14.200 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: To
Billede af Christianshavn Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 09:25:15
Amagerbro Metrostation ligger ved siden af Amager Centret, der sammen med Amagerbrogades væld af butikker udgør et større indkøbskvarter. På den nærliggende Holmbladsgade fordeler lejligheder, små butikker og hyggelige caféer sig langs gaden, hvor du også finder idræts- og kulturhuset Prismen, der afholder alt fra teateropvisning og kunstudstilling til portvinsfestival og Amagerbros helt eget loppemarked.
Fakta om Amagerbro Metrostation: - Passagertal: 10.300 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: En
Billede af Amagerbro Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.20 09:11:54
Lergravsparken Metrostation var Indtil 2007 endestation for metrolinjen M2. I efteråret 2007 åbnede den sidste del af strækningen fra Lergravsparken til Københavns Lufthavn. Området omkring Lergravsparken Station udgøres af et stort beboelseskvarter, der har givet stationen sit navn. Lergravsparken Station er placeret i et hjørne af et grønt parkanlæg med gode græsplæner og en bemandet legeplads.
Fakta om Lergravsparken Metrostation: - Passagertal: 6.100 daglige passagerer - Type: Underjordisk - Elevatorer: En
Billede af Lergravsparken Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.18 09:36:17
Øresund Metrostation ligger kun fem kilometer fra Indre By tæt ud til hovedstadens største strand med ca. 4,6 kilometer sand og vand. Fra Øresund Metrostation er der kun få hundrede meter til den stort anlagte Amager Strandpark, hvor du fra vandkanten kan se helt til Sverige. Den genopførte Helgoland Badeanstalt er især populær i sommermånederne, men bruges også flittigt af de københavnske vinterbadere.
Fakta om Øresund Metrostation: - Passagertal: 2.900 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: En
Billede af Øresund Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2020.02.21 12:48:25
Amager Strand Metrostation eller også omtalt Amager Strandpark Metrostation. Fra Amager Strand Metrostation træder du ud i et Amagers gamle villakvarterer med haver og hække. Her er der ikke langt til vandet, sandet og de mange forskellige oplevelser, du kan finde i Amager Strandpark. Den asfalterede sti er god til løb og rulleskøjter, og ved strandstation 3 finder du en dykkerbane. I lagunen er vandet lavt og særligt velegnet til små børn, og længere ude i lagunen ses ofte mere seriøse svømmere iført våddragter. På det grønne græsområde langs med Amager Strandvej er der lagt op til picnic og grillaftener, og har du lyst til at spille beachvolley, er der også mulighed for det.
Fakta om Amager Strand Metrostation: - Passagertal: 2.000 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: En
Billede af Amager Strand Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.20 08:56:55
Femøren Metrostation er opkaldt efter et af de to grønne naturområder Femøren og Tiøren, som bruges til sommerkoncerter, eller hvis cirkus er i byen. På de vindblæste dage er Femøren Metrostation en et hit blandt surfere, for Amager Strandpark ligger kun nogle få hundrede meter fra Amager Strandpark, hvor der omkring strandstation 4 og 5 er etableret en surferzone til blandt andet kitesurfing og blokarts. Tæt på stationen finder du Kastrup Fort, resterne af et gammelt forsvarsbatteri, der i dag huser en restaurant og en legeplads.
Fakta om Femøren Metrostation: - Passagertal: 2.500 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: En
Billede af Femøren Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.20 08:50:18
Kastrup Metrostation ligget tæt ved Danmarks Akvarium, Den Blå Planet, åbnede i 2013 med en placering lige ud til Øresund. Der er omkring 600 meter at gå fra Kastrup Metrostation til akvariet, og hvis du følger de blå bølgebænke, bliver du ført direkte ind i det store akvarie, som huser tusindvis af dyr fra hele verden, som boltrer sig i akvariets syv millioner liter azurblåt saltvand. Udover søpapegøjer og hammerhajer ligger Kastrup Metrostation også i nærheden Kunstmuseet Kastrupgårdsamlingen, et gammelt landsted nu indrettet som museum med moderne grafik og samtidskunst.
Fakta om Kastrup Metrostation: - Passagertal: 2.400 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: En
Billede af Kastrup Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.20 08:39:14
Københavns Lufthavn Metrostation hed tidligere Lufthavnen Metrostation. Stationen er en del af Københavns Lufthavns Terminal 3, som huser ankomsthallen og check-in-området. Vil du undgå lange køer og få en flyvende start på din rejse, kan du i ro og mag klare dit check-in på metrostationen, hvor du også finder check-in-automater til selvbetjening. Derefter skal du bare aflevere din bagage ved bagageindleveringen eller gå direkte fra metroen til sikkerhedskontrollen, hvis du kun har håndbagage. Er du lige ankommet til Københavns Lufthavn, tager det kun 14 minutter med Metroen at komme til Københavns centrum.
Fakta om Københavns Lufthavn Metrostation: - Passagertal: 13.700 daglige passagerer - Type: Overjordisk - Elevatorer: To
Billede af Københavns Lufthavn Metrostation. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2021.01.20 08:34:01