Einar Packness


Einar Packness eller Ejnar Packness, fornavnet er flere steder stavet på begge måder, var dansk arkitekt og kongelig bygningsinspektør.

Einar Packness er født i Næstved og blev udlært som murer i 1898. Efter mureruddannelsen fortsatte Einar Packness på Teknisk skole i 1900 og fortsatte samme år på Kunstakademiets arkitektskole og dekorationsskole, hvor Einar Packness studerede frem til afslutningen i 1908.

Einar Packness startede som medarbejder hos Hack Kampmann og Anton Rosen, med flere. Anton Rosen var stærkt inspireret af Jugendstil også kaldet Art nouveau eller Modern Style, Liberty-stil, som er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1896-1910 og i Danmark 1900-1915, hvor stilen ofte blandedes med nationalromantikken. Jugendstilen er et formsprog, der arbejder meget med organiske former, inspireret af naturens kurver. Det var under Anton Rosen på Landsudstillingen i Århus, der dannede grundlaget for Einar Packness holdning til sit arbejde og sine opgaver, der blev afspejlet i selvopfattelsen som "Bygmester" snarere end "Akademisk Arkitekt".

Einar Packness etablerede tegnestue i Aalborg i 1910, hvor Einar Packness løse flere store offentlige opgaver, men tegnede også flere villaer og møbler. Einar Packness forblev i alle sine arbejder tro imod sine oprindelige inspirationskilder, den danske barok, hvor Villa Staun og sagfører Cordes villa på Hasserisvej 132 og 151 er gode eksempler. Af de store værker er det værd at nævne Sankt Markus Kirke i Aalborg, Svinkløv Badehotel, Hasseris Kirke og jernbanestationerne på strækningen Aars-Hvalpsund: Havbro, Farsø, Fandrup, Ullits og Hvalpsund.

Einar Packness blev kongelig bygningsinspektør i 1931, hvilket Einar Packness var frem til 1952. I 1933 blev Einar Packness tildelt Eckersberg Medaljen og Einar Packness opnåede at blive tildelt Ridder af Dannebrog.


Stamdata for Einar Packness

Arkitekt født1879.01.09 i Næstved
Arkitekt død1952.06.06 i Aalborg

Billeder af Einar Packness

Billede af Einar Packness.
Billede af Einar Packness.
Fotograf: Johan Georg Heinrich Ludwig Tønnies - Dato: 1910Einar Packness er krediteret som værende arkitekt for bygningen af stationerne i denne oversigt

FotoStationens navnBeskrivelse
Stedet er fotograferetFandrup StationFandrup Station blev nedsat til holdeplads i 1964.
Stedet er fotograferetFarsø Station (Fsø)Farsø Station var en af de større stationer på Aalborg-Hvalp...
Stedet er fotograferetHavbro Station
Stedet er fotograferetHvalpsund Station (Hps)
Stedet er fotograferetUllits Station