Man havde i 1898 nedsat en kommission for at se på de jyske jernbaneforhold. Denne kommission fremkom i 1899 med en betænkning der blandt andet foreslog etableringen af en statsbane mellem Herning og Holstebro.
Hverken på lokalt eller landsplan var der den store modstand mod et sådant anlæg ligesom linieføringen heller ikke bragte sindene synderlig i oprør. Da betænkningen fra kommissionen blev ophøjet til lov den 27. april 1900 var banen mellem Herning og Holstebro sluppet igennem stort set som foreslået af kommissionen.
Det betød at der umiddelbart efter lovens vedtagelse blev givet tilladelse til påbegyndelse af anlægsarbejdet. Heller ikke anlægsarbejdet bød på nogen større udfordringer sammenlignet med hvad man har set andre steder og derfor kunne man allerede den 11. oktober 1904 fejre banens indvielse. Den daglige drift på banen blev optaget dagen efter med 3 daglige tog i hver retning.
Vigtige stamdata for Vejle-Holstebro (DSB) jernbanen
I 1894 åbnede privatbanen mellem Vejle og Give, som fik sit udgangspunkt fra Vejle Nordbanegård. Indkørslen til denne lå nogenlunde hvor trinbrættet Vejle Sygehus ligger i dag. Banen til Give blev overtaget af staten i 1914, og i samme forbindelse forlænget til Herning. Banen mellem Vejle og Grindsted fra 1897 havde også udgangspunkt fra Vejle Nord denne bane lukkede i 1957. Vejle Nordbanegård blev lukket i 1970.
Stationsforkortelsen for Vejle Nordbanegård har være både Vl og Vé
Billede af Vejle Nordbanegård er nedrevet, men den har ligget her. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2016.08.27 11:43:14
Grejsdal Station blev nedlagt i 1968, men er i dag fjernstyret krydsningsstation. Både Grejsdal privatbanestation, samt den senere statsbanestation er nedrevet i dag.
I 1972 lukkede postekspeditionen, og i begyndelsen af 1976 blev bygningerne revet ned.
Thyregod station var med drejeskive og havde forbindelse med Vejle-Holstebro-banen. Stationen blev åbnet 1. januar 1914 som station på Give-Herning Jernbane, som er en del af statsbanen Vejle-Holstebro.
I 1929 blev Thyregod jernbaneknudepunkt, da Horsens-Tørring Banen blev forlænget Thyregod. DSB varetog også stationstjenesten i Thyregod for Horsens Vestbaner, som de nu kom til at hedde, da der samtidig blev åbnet en sidebane fra Rask Mølle til Ejstrupholm. Horsens Vestbaner indstillede persontrafikken i 1957 og blev helt nedlagt i 1962. Ved Odderbæk mellem Thyregod og Vesterlund er noget af banetracéet bevaret. Thyregod station blev nedsat til trinbræt fra 1973 og fjernstyret krydsningsstation
Nørre-Kollund Billetsalgsted ændrede navn til (kun) Kollund i perioden 1914 til 1929. Nørre-Kollund Billetsalgsted blev nedsat til trinbræt i 1966 og helt nedlagt i 1971.
Hernings anden banegård fungerede i mere end 70 år indtil den trafikale udvikling krævede en omfartsvej for at aflaste bymidten for vejtrafikken. DSB, Postvæsenet og Herning Kommune ønskede at samle hele den offentlige trafik på et sted, hvilket blev til Herning Banegårdscenter.
En ny pakkepostbygning på Godsbanevej blev taget i brug i 1975 som byggeriets første etape og efter mere end to års byggeri var den modernistiske bygning efter tegninger af Ole Ejnar Bonding og Jens Nielsen klar til indvielse 28. april 1979. Banegårdcentret blev en samlet løsning, som rummede både station, posthus, rutebilstation og rejsebureau.
Banegårdscentret blev placeret foran og ved siden af den tidligere banegård, hvorefter Jernbanegade blev sløjfet og den 30. november 1979, blev Dronningens Boulevard taget i brug.
I 2017 afsluttedes en større ombygning af stationsbygningen og Banegårdspladsen. Den hidtidige gangbro fra stationsbygningen skråt over pladsen til bybusterminalen ved Smedegade blev revet ned. I stedet opførtes en tilbygning vinkelret på stationsbygningen, hvor der fremover er kiosk og ventesale. Til gengæld blev de hidtidige faciliteter i den eksisterende stationsbygning fjernet bortset fra en gennemgang fra tilbygningen til gangbroen over sporene og der blev anlagt en ny busterminal på Banegårdspladsen.
Herning Station. - Fotograf: Jacob Laursen - Dato: 2014.10.06 16:52:40
Privatbanen Ringkøbing-Ørnhøj-Holstebro Jernbane (RØHJ) havde fra 1925-1961 endestation på Holstebro Sydbanegård, hvorfra der var en gangtunnel for passagerer til Sønderport Billetsalgssted og et forbindelsesspor, så RØHJ kunne udveksle godsvogne med statsbanen. Fra 1949 til RØHJ banens lukning i 1961 kørte Ørnhøjbanens tog helt ind til Holstebro station og Sønderport Billetsalgssted mistede meget af sin betydning og blev nedgraderet til trinbræt i 1968 og helt nedlagt i 1979.