Harald Conrad Stilling



Harald Conrad Stilling: En Pioner i Senklassicismens København

Harald Conrad Stilling (9. februar 1815 i Hørsholm – 29. november 1891 på Frederiksberg) var en fremtrædende dansk arkitekt og stadsbygmester i København fra 1871 til 1888. Sammen med P.C. Hagemann, P.C. Bønecke, N.S. Nebelong og J.H. Nebelong var Stilling en af nøglefigurerne, der formede Københavns senklassicistiske bybillede.

Baggrund og Uddannelse

H.C. Stilling blev født som søn af mundskænk Conrad Frederik Stilling og Juliane Sofie Hinzpeter. Efter at have tilbragt sine første år i morfaderens hus, kom han i skole i København og gik i murerlære efter sin konfirmation. Efter at have arbejdet som svend fortsatte Stilling sin uddannelse ved Kunstakademiets Bygningsskole, hvor han studerede under den indflydelsesrige arkitekt G.F. Hetsch. Hans dygtighed blev hurtigt bemærket, og han blev tildelt flere priser, herunder den store sølvmedalje og senere den store guldmedalje. Stillings uddannelse og tidlige karriere blev præget af en akademisk tradition, der formede hans tilgang til arkitektur.

Senklassicisme og Tidlige Værker

Stilling samarbejdede med Georg Carstensen om at designe de første bygninger i Tivoli i 1843. Disse bygninger var lette, elegante træstrukturer præget af senklassicismens stramme linjer, men med en frigjorthed og ynde, der sjældent blev set i senere værker. Han tegnede også Casino-teatret, der blev betragtet som hans hovedværk, og som var et af de smukkeste eksempler på dansk senklassicisme.

Længere Udlandsrejse og Senere Arbejder

I 1849 begyndte Stilling en længere udlandsrejse, hvor han besøgte Italien, Frankrig, Tyskland, Belgien, Holland, England, Grækenland, Ægypten og Tyrkiet. Disse rejser udvidede hans kendskab til moderne glas- og jernkonstruktioner, hvilket blev tydeligt i hans senere værker, såsom Københavns Sygehjem på Rolighedsvej. Her kombinerede han senklassicisme og italiensk renæssancestil i en harmonisk helhed.

Bidrag til Københavns Arkitektur

Stilling var også ansvarlig for flere andre markante bygninger i København, herunder ombygningen af Børsen, Carolineskolen i Pilestræde og traktørstedet Sommerlyst på Frederiksberg. Som bygningsinspektør og senere stadsbygmester spillede han en central rolle i byens udvikling, men efter 1871 måtte han som stadsbygmester afstå fra selv at bygge på stadens grund.

Senere Liv og Eftermæle

I 1887 trak Stilling sig tilbage fra embedet som stadsbygmester med titel af etatsråd og tilbragte sine sidste år i ro på Frederiksberg. Han døde den 29. november 1891 og testamenterede sine efterladte tegninger og akvareller til Kunstakademiet.


Stamdata for Harald Conrad Stilling

Arkitekt fødtFødt den 9. februar 1815 i Hørsholm
Arkitekt dødDød den 29. november 1891 i Frederiksberg



Harald Conrad Stilling er krediteret som værende arkitekt for bygningen af stationerne i denne oversigt

FotoStationens navnBeskrivelse
Stedet er fotograferetKøbenhavn Station (Kh) [1847-1864]Københavns første Station lå i Dronningens Enghave og blev å...
Stedet er fotograferetRoskilde Station (Ro)Roskilde Station blev bygget af Det Sjællandske Jernbanesels...