Johan Daniel Herholdt
Johan Daniel Herholdt: Pioner inden for Dansk Arkitektur
Tidlige Liv og Uddannelse
Johan Daniel Herholdt (født 13. august 1818 i København, død 11. april 1902 København) var en fremtrædende dansk arkitekt, professor, kongelig bygningsinspektør og borgerrepræsentant. Han spillede en afgørende rolle i formningen af dansk arkitektur i anden halvdel af 1800-tallet og påvirkede traditionen langt ind i det 20. århundrede.Herholdt blev uddannet som tømrersvend i 1837 og arbejdede som tømrer indtil 1840. Ifølge Dansk Biografisk Leksikon (1893) boede han i denne periode sammen med sin ældre bror i en af Christiansborg Slots sidebygninger, hvorfra han havde udsigt til opførelsen af Thorvaldsens Museum. Herholdt fulgte med stor interesse opførelsen af dette monumentale værk, hvilket sandsynligvis bestemte hans livsbane som arkitekt.
Arkitektkarriere og Bidrag
Samtidig med sit arbejde gik Herholdt på Kunstakademiet om aftenen og på tegneskole om dagen, først hos Gustav Friederich Hetsch og senere hos Michael Gottlieb Bindesbøll. Herholdt lærte korrekt tegning og fik kendskab til antikkens stil hos Hetsch, mens Bindesbøll inspirerede ham til at værdsætte kunsten uden hensyn til stil og respektere en kunstners arbejde.Fra 1841 rejste Herholdt rundt i Danmark, Norge og Nordtyskland, hvor han foretog opmålinger og havde forskellige jobs, blandt andet ved opførelsen af Altona-Kiel jernbanen. I 1845 vendte han tilbage til København for at færdiggøre sine studier.
Herholdts første store opgave blev Universitetsbiblioteket i København, som han vandt ved en konkurrence i 1857-1861. Her blev han inspireret af kirken Sankt Fermo i Verona. Han introducerede nye teknikker inden for murstensfabrikation og jernkonstruktioner, hvilket gav teglværksindustrien et betydeligt løft og gjorde bygningen brandbestandig.
Indflydelse og Arv
Herholdt var ikke kun udøvende arkitekt, men også lærer i Borgerlig Bygningskunst ved Polyteknisk Læreanstalt (1860-75). Hans betydelige viden og følelse for det gedigne og værdige i arkitekturen dannede skole og gav inspiration til den kommende generation af arkitekter som Hans J. Holm, H.B. Storck, J.E. Gnudtzmann, Martin Nyrop og Martin Borch. Hans princip var klart: "Se med egne øjne og ikke gennem udlandets briller! Benyt så vidt muligt landets materialer og studér den hjemlige bygningskunst i dens bedste perioder."Fotograf: Ukendt - Dato: den 12. august 2021