De første planer om Sæbybanen bestod faktisk af en bane Nørresundby-Asaa og en bane Frederikshavn-Sæby med tilslutning til et punkt på denne Asaabane. Også Nørresundby-Fjerritslev Banen eksperimenterede i de senere år med gennemkørende tog: Sammen med TFJ kørte man Aalborg-Thisted med lyntog, som kun standsede ved de største stationer.
I 1910 blev Sæby Havnebane etableret, og i 1914 kom sidebanen Ørsø-Asaa. Her kørte togene normalt Dronninglund-Ørsø-Asaa. I de senere år var enkelte tog gennemkørende til/fra Aalborg. Hermed blev en gammel ide realiseret.
Film fra Asaa-Ørsø jernbane og Ørsø by. Kilde: Filmcentralen (Det Danske Filminstitut) - Dato: 1949 - LINK til kilde.
Noter:
1949, Ørsø, 0:22 min., Stum
Landsbyen Ørsø og omegn nær Dronninglund i Vendyssel omkring 1949. Ørsø var en af stationerne på Sæbybanen, der blev nedlagt i 1968. Jernbanen ses kort.
Ørsø station var i starten kun station på Sæbybanen (Nørresundby-Sæby-Frederikshavn), den 11. november 1914 kom der også en stikbane til Asaa, som udgik fra Ørsø.
Asaa banen udgik fra stationens østlige ende, og togene på den lille sidebane benyttede almindeligvis stationens spor 2. Spor 1, 2 og 3 var alle perronspor, så der her kunne krydses samtidig med, at Asaa-toget holdt ved perron. I Ørsø afgrenede banen til Asaa i forlængelse af overhalingssporet.
Hedegaard Trinbræt var et meget øde trinbræt uden læskur/læskærm eller lignende. Hedegaard Trinbræt var med en simpel svelleforkant i et lag holdt på plads af nedrammede skinner og et lille håndbetjent vingesignal, der benyttedes til at vise man skulle med toget.
Byggeår
1936
Åbnet
1936
Nedlagt
1968.03.31
Nedrevet
Nedrevet
Højdeplacering over havet
12,1 meter
GPS koordinater
57.159722,10.385102
Billede af Hedegaard Trinbræt. Fotograf: Det Kgl. Bibliotek, Aalborg Luftfoto - Dato: 1965 - LINK til kilde.
Hedegaard Trinbræt - Kilde: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (Lave Målebordsblade 1901-1971)
Asaa Station (Aå)
var Asaa-Ørsø's endestation og lå 5,4 km. fra første station.
Asaa stationsbygning lå på tværs for enden af sporene og der var mellem hovedsporets og stationens en drejeskive til at vende lokomotiverne med. Der var fire parallelle spor og hovedsporet var spor 2. Spor 1 var varehusspor, spor 3 omløbssporet og spor 4 læssespor. Stationen var fra 1914 og er typisk Heinrich Wenck's stil med rød blankmur forneden og i stik over vinduer, resten var hvidtet, medens taget var dækket med sort skifer.
I dag er retiraden nedrevet og stationen er meget ombygget og rummer en børnehave.