Banen fra Funder til Bramming blev bygget i tre etapper, startende fra Bramming og sluttede i Funder.
Bramming-Grindsted blev indviet 12. november 1916 Grindsted-Brande blev indviet 1. december 1917 Brande-Funder blev indviet 1. oktober 1920.
For at fremme eksporten af produkter fra Nordjylland via Esbjerg var der en gunstig stemning for anlæg af en jernbane der forbandt Nordjylland med Esbjerg. Det voldte derfor heller ikke de store problemer at få optaget strækningen Bramminge - Funder i loven af 27. maj 1908. Anlægsarbejdet blev startet i efteråret 1914 og skred i starten nogenlunde fremad på trods af den verdenskrig der rasede uden for landets grænser. Den sydlige del af banen blev stort set anlagt efter planen og den 1. december 1916, midt under 1. verdenskrig, kunne man indvie strækningen Bramminge - Grindsted. Da man nåede op i nærheden af Funder krævedes der meget store jordarbejder. Tilsvarende havde man åbenbart undervurderet arbejdet med at anlægge de mange mindre broer over åer og vandløb. Endelig var der anlægget af viadukter der hvor banen krydsede Silkeborg - Herning banen. Her var det påkrævet med en 70 meter lang viadukt. Som et kuriosum kan det i øvrigt nævnes at arbedet blev udført af jyder og bornholmere. De ellers effektive københavnske arbejdere fandt simpelthen egnen for øde og kedelig hvorfor de ofte uden varsel forlod arbejdet. Indvielse: Grindsted - Brande: 1. december 1917. Indvielse: Brande - Funder: 1. oktober 1920.
Laurbjerg-Silkeborg og Funder-Bramming blev nedlagt 23. maj 1971, men der var godstrafik Laurbjerg-Thorsø til 25. september 1971, Grindsted-Filskov til 1977 og Brande-Hjøllund til 1989. På Bramming-Grindsted var der godstrafik helt til 3. juni 2012, så da Esbjergmotorvejen blev anlagt i slutningen af 1990'erne, måtte der bygges 700 m dæmning og en bro for at føre banen over motorvejen.
Funder Station var udgangspunkt for Langå-Bramming-banen til Brande og Bramming, men er i dag kun en fjernstyret krydsningsstation.
Funder station ligger vest for Silkeborg og fik en stor betydning som forgreningsstation for banen til Herning og Den Jyske Diagonalbane også kaldet også i daglig tale kaldt "den skæve bane" der gik fra Langå og via Silkeborg, Brande, Grindsted til Bramminge.
Banen mellem Silkeborg og Herning blev taget i brug som privatbane den 28. august 1877 og blev statsbane den 20. oktober 1879. Banen mellem Silkeborg (Funder) og Brande blev son det sidste stykke af den Jyske Diagonalbanen taget i brug den 1. oktober 1920. Da Diagonalbane blev nedlagt den 23. maj 1971 mistede Funder Station sin betydning og blev nedlagt.
Der er lokale interesser, som ønsker at genåbne Funder Station som trinbræt, men indtil nu er det ikke lykkedes at få opbakning til dette ønske.
Blaahøj Station lå på banestrækningen mellem Grindsted og Brande, som var en del af "den skæve bane" i sin tid kaldet den jyske midtbane. Denne delstrækning er fra 1917 og der var maget trafik pga. krigsforholdene. Blaahøj Station var en station med begrænset persontrafik, men med en stor godsekspedition. I to perioder var Blaahøj Station den bedste station på hele Langaa-Bramming banen takket være de store tørvetransporter.
Banestrækningen blev delvis nedlagt i 1971, og Blaahøj var ikke en af de heldige, der blev levetidsforlænget og lukkede den 23. maj 1971 og bygningen blev revet ned i 1986.
Kolstrupgaard eller Kolstrupgård Holdeplads blev den. 6. oktober 1935 nedsat til Trinbræt med Sidespor. Med meddelelser fra Generaldirektoratet M. 160. af 12. maj 1952 blev det meddelt at der ved Sommerkøreplanen ikrafttrædelse søndag den 18. maj 1952 kl. 02:00 at Kolstrupgaard nedsættes til Trinbræt uden Sidespor. I Tjenestekøreplanerne foretages følgende rettelser: Tjenestekøreplan II side 207-212 Vedtegning TL til Kolstrupgaard rettes til T."
Kolstrupgaard Holdeplads lå ved overkørsel nummer 47 og billetsalget foregik i vogterhuset nr. 15. Foran vogterhuset ud mod banen var der en venterumsbygning. Perronen som adgangen mellem perronen og ventebygningen var udført af sveller, hvilket gav udfordringer med at svellerne blev utrolig glatte i regn og sne.
Oversigtsforholdene var meget ringe ved Kolstrupgaard og den 14. august 1947 blev der lavet tegninger til en ventesalsbygning på modsatte side af Vilhelmsmindevej. Omkring 1960 var der en frygtelig ulykke ved Kolstrupgaard, hvor et sammenstød mellem et tog og en bil kostede fem mennesker livet i bilen. Ulykken afstedkom et fornyet ønske om at flytte ventebygningen over på den anden side af overkørslen for at skabe bedre oversigtsforhold og tegningen fra den 14. august 1947 og blev gensendt til generaldirektoratet 26. april 1960, men i stedet for at flytte Trinbrættet, så blev det nedlagt i 1961.
Grindsted station var med remise og havde forbindelse med Diagonalbanen, Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane og Varde-Grindsted Jernbane.
Vandelbanen blev nedlagt 31. marts 1957, Troldhedebanen fulgte efter 31. marts 1968, og Varde-Grindsted blev som den sidste af privatbanerne nedlagt 31. marts 1972. For Diagonalbanen blev persontrafikken indstillet 23. maj 1971. Godstrafikken Grindsted-Filskov fortsatte til 1977. På strækningen Bramming-Grindsted, hvor skinnerne stadig ligger, kørte det sidste godstog 3. juni 2012 og banen blev spærret for trafik dagen efter.
Veterantog Vest under Dansk Jernbane-Klub, som havde kørt veterantog på strækningen, kørte afskedstur 31. maj 2012.
Grindsted Station har både haft forkortelsen Gs og Gi