Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane - operatør: LT (Oprindelig: HFHJ)




Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane: Historien om Frederiksværkbanen

Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane, også kendt som Frederiksværkbanen, er en normalsporet privatbane i Nordsjælland, anlagt i to etaper. Den første etape, Hillerød-Frederiksværk Jernbane (HFJ), åbnede i 1897, mens Frederiksværk-Hundested Jernbane (FHJ) blev etableret i 1916. Selskaberne blev slået sammen i 1943, og siden 2015 har banen været en del af Lokaltog A/S. Banen har haft stor betydning for transport og udvikling i Nordsjælland gennem sin historie.

Hillerød-Frederiksværk Jernbane: Den første etape

De første tanker om en jernbane til Frederiksværk opstod allerede i 1864, hvor Hillerød blev en del af Nordbanen. På grund af dårlige veje og behovet for bedre transportmuligheder for varer fra Frederiksværks industrier blev et udvalg nedsat for at arbejde på en jernbane. Med jernbaneloven af 8. maj 1894 blev banen endelig vedtaget, og eneretsbevilling blev udstedt 3. december samme år.

Arbejdet med anlægget startede i 1895, og banen åbnede 31. maj 1897 med stor festivitas. Indenrigsminister Vilhelm Bardenfleth deltog i indvielsen sammen med prominente personer som rigsdagens formand Sofus Høgsbro og landstingets formand Henning Matzen. Banens stationsbygninger blev tegnet af arkitekten Vilhelm Holck, mens linjeføringen skabte udfordringer. Særligt forbindelsessporet mellem lokalstationen i Hillerød og statsbanestationen havde en stigning på 1:70 og en kurve med 150 meters radius, hvilket gav mange problemer for togdriften.

Frederiksværkbanens Infrastruktur og Drift

Banen åbnede med tre daglige tog i hver retning og blev hurtigt populær. Godstransporten omfattede varer som kartoffelmel, tegl, sten og grus. De største kunder inkluderede kartoffelmelsfabrikken i Grimstrup og Borup Teglværk. Senere blev Stålvalseværket i Frederiksværk banens største godskunde, der transporterede metalskrot til fabrikken og færdige stålprodukter ud til markedet.

Fra starten blev banen drevet med damplokomotiver, men i 1923 begyndte man at introducere motorvogne, hvilket reducerede driftsomkostningerne. Den første Triangel-motorvogn blev leveret fra De Forenede Automobilfabrikker i Odense. Motorvognen blev hurtigt populær blandt passagererne, men den blev totalskadet ved en ulykke i 1926.

Frederiksværk-Hundested Jernbane: Udvidelsen til Hundested

Frederiksværkbanens succes førte til et ønske om en videreførelse til Hundested, hvor der kunne skabes forbindelse til færgeruter. Projektet blev inkluderet i jernbaneloven af 1908, og arbejdet begyndte i 1915. Banen åbnede 21. december 1916 og blev fra starten drevet af Frederiksværkbanen. Hundestedbanen havde sin egen bestyrelse, men den blev slået sammen med Frederiksværkbanen i 1943.

På strækningen fra Frederiksværk til Hundested blev der anlagt stationer og trinbrætter som Hanehoved, Melby, Dyssekilde og Ullerup. I Hundested blev der bygget en remise, drejeskive og opstillingsspor. Senere blev en havnebane anlagt i 1923, og fra 1928 kunne tog køre direkte til færgen mellem Hundested og Rørvig.

Fusionen til Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane

I 1943 blev Frederiksværkbanen og Hundestedbanen fusioneret til ét selskab: Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane (HFHJ). Denne sammenlægning skabte en mere effektiv drift og gjorde det muligt at modernisere banen yderligere. Selskabet investerede i nye lokomotiver og vogne for at imødekomme den stigende trafik.

Under 2. verdenskrig blev banen en vigtig transportåre for varer og personer. Efter krigen voksede både passager- og godstrafikken, hvilket førte til yderligere modernisering. I 1963 blev HFHJ den første privatbane i Danmark til at indføre fjernstyring og togradio, hvilket forbedrede driften betydeligt.

Modernisering og Udfordringer

Fra midten af 1960'erne blev de gamle damplokomotiver gradvist erstattet med moderne diesellokomotiver og skinnebusser. I 1965 blev der indført Y-tog fra Waggonfabrik Uerdingen, som forbedrede passagerkomforten og effektiviteten. Disse tiltag førte til en fordobling af passagertallet frem til 1978.

I 1974 blev HFHJ en del af Hovedstadsområdets Trafikselskab (HT), hvilket indførte fælles billet- og takstsystem for alle transportformer i hovedstadsområdet. Dette styrkede banens position og bidrog til en stigning i antallet af passagerer.

Baneforlægning ved Hillerød

Linjeføringen ved Hillerød forblev en udfordring i mange år. I 1950 blev banen omlagt til en ny rute, der benyttede dele af underbygningen fra den aldrig færdiggjorte Sjællandske Midtbane. Denne omlægning forbedrede køreforholdene og reducerede rejsetiden.

Driften i Dag

I dag er Frederiksværkbanen en del af Lokaltog A/S og betjener en række byer i Nordsjælland. Banen anvender moderne togtypen Lint 41, som blev indført i 2007. Der er tre afgange i timen i hver retning i dagtimerne, heraf to almindelige tog og et hurtigtog, der kun stopper ved de vigtigste stationer.

Centrale Årstal

  • 1897: Hillerød-Frederiksværk Jernbane åbner.
  • 1916: Frederiksværk-Hundested Jernbane åbner.
  • 1943: HFJ og FHJ fusioneres til HFHJ.
  • 1950: Banen omlægges ved Hillerød.
  • 1974: HFHJ bliver en del af Hovedstadsområdets Trafikselskab.
  • 2015: Banen bliver en del af Lokaltog A/S.

Betydning for Nordsjælland

Frederiksværkbanen har spillet en central rolle i udviklingen af Nordsjælland. Den har skabt forbindelser mellem byer, støttet lokal industri og gjort sommerhusområderne mere tilgængelige. I dag er banen fortsat en vigtig del af den regionale transportinfrastruktur.

Fremtidsperspektiver

Med fortsatte investeringer i moderne teknologi og driftsoptimering forventes Frederiksværkbanen at forblive en central del af Nordsjællands transportnet. Fokus på bæredygtighed og øget pendlertrafik vil styrke banens rolle yderligere i de kommende år.


Vigtige stamdata for Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane

Jernbanens længde i km 39,7
BaneforkortelseHFHJ
Dato for Koncession1894.12.13
Jernbanen åbnet1897.05.31
Jernbanen nedlagtI drift
SportypeEnkeltsporet
Sporvidde1.435 mm
BallastSkærveballast
El driftNej
Bane statusLokalbane


Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane har haft følgende jernbaneoperatører igennem banens levetid

Start datoSlut datoJernbaneselskabEjendomsmærke
2015.07.01I driftLokaltog A/SLT
2009.01.012015.07.01Regionstog A/SRTOG
2001.07.012009.01.01Hovedstadens Lokalbaner A/SHL
1943.01.012001.07.01Hillerød-Frederiksværk-Hundested JernbaneHFHJ
1916.12.221943.01.01Frederiksværk-Hundested Jernbane, senere HFHJFHJ
1897.05.311943.01.01Hillerød-Frederiksværk Jernbane, senere HFHJHFJ


Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane havde følgende stoppesteder



Banekort over Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane

Banekort fra Hillerød-Frederiksværk-Hundested (HFHJ).
Banekort fra Hillerød-Frederiksværk-Hundested (HFHJ).
Kilde: © wikipedia.org og OpenStreetMap contributors - openstreetmap.org CC BY-SA 2.0 / CC BY-SA 3.0 - artikler og andre medier under frie og åbne licenser. - Dato: den 7. juni 2011 - LINK til kilde.


Video fra Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane

Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane (HFHJ)
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1988 - LINK til kilde.


Noter til: Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane (HFHJ)

Titel: Privatbanen H.F.H.J.
Transportselskab/ operatør: Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane (HFHJ)
Jernbanested: Danmark
Beskrivelse: Sommeren 1988 var det sidste år, hvor Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane (HFHJ) havde et dagligt persontog oprangeret af diesellokomotivet M 8 og en forhenværende DSB Cle-vogn.
1988 var også det sidste år, hvor MaK-lokomotiverne M 9 og M 11 blev anvendt som trækkraft for godstog. I filmen ses HFHJ M 11 på sin absolut sidste tur.
En tur fra Hundested til Hillerød i selskab med lokoføreren er naturligvis også med i denne præsentation af HFHJ. Desuden glimt fra værkstedet, fjernstyringscentralen og Hundested havn, bl.a. med færgen Djursland.
© Grimstrup Film, overdraget til Danmarks Jernbanemuseum. Ifølge ophavsretsloven er denne film beskyttet og må ikke kopieres, udlejes, eller fremvises ved offentlige arrangementer.
Infrastrukturejer: A/S Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbaneselskab
Motivdato: 1988
Fotograf/ billedkunstner: Grimstrup Film ved Jan Williams
Scannummer: Privatbanen HFHJ


Hillerød Station (Hi) var Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane banens første station

Byggeår1864
Åbnet1864.06.08
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektVilhelm Carl Heinrich Wolf
AdresseNordre Jernbanevej 37, 3400 Hillerød
StednavneforkortelseHi
Højdeplacering over havet36,9 meter
GPS koordinater55.926997,12.310700


Billede af Hillerød Station.
Billede af Hillerød Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 22. april 2020
Download billede



Favrholm Trinbræt (Fvt) lå 1,9 km. fra første station.

I 2022 går Banedanmark og LokalTog i gang med at bygge et nyt trinbræt, som får navnet Favrholm Trinbræt. Favrholm Trinbræt kommer til at ligge syd for Hillerød og skal betjene det kommende regionshospital, Nyt Hospital Nordsjælland og være skiftestation for rejsende til/fra Frederiksværkbanen.

Favrholm Trinbræt får karakter af pendlerstation for den sydlige del af Hillerød. Det forventes at Favrholm Trinbræt på sigt vil medvirke til at fremme byudviklingen af det i dag øde område.

Et byudviklingsområde med S-togsstation mellem Allerød og Hillerød har længe været en del af kommuneplanlægningen i Hillerød. Stationen forventes at stå færdig i 2023, før det nye hospital åbnes. 

Favrholm Trinbræt forventes at give et markant løft til transportbetjeningen mellem København og Nordsjælland, fordi den giver bedre sammenhæng mellem S-tog og lokaltog. Forventningen er, at der vil køre S-tog hvert 10. minut i begge retninger, og Frederiksværkbanen (Hillerød – Frederiksværk – Hundested) vil stoppe tre gange i timen (med en planlagt udbygning til seks gange i timen) i hver retning. 

Der bliver etableret en stor parkeringsplads ved Favrholm Trinbræt, og dette vil gøre Favrholm Trinbræt til en pendlerstation for borgerne i Hillerød og omegn. Dette vil dermed kunne holde biltrafikken i den centrale del af Hillerød væk i myldretiden, da oplandet ikke behøver benytte Hillerød Station som pendlerstation. Det var Forligskredsen bag En Grøn Transportpolitik, der i 2017 vedtog at bygge den nye Favrholm Trinbræt. 

Undergrundens beskaffenhed ved Favrholm Trinbræt tillader ikke, at man kan placere regionshospitalet ved banen og det kommende Favrholm Trinbræt, og der vil være en gangafstand på ca. 500 meter.

Byggeår2023
Åbnet2023.12.10
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
StednavneforkortelseFvt
Højdeplacering over havet30,0 meter
GPS koordinater55.910834742661756,12.314582472606377


Billede af Favrholm Trinbræt.
Billede af Favrholm Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 7. marts 2024
Download billede



Store Hestehave Trinbræt lå 2,6 km. fra første station.

Store Hestehave Trinbræt var med læskur.

Byggeår1950
Åbnet1950.05.14
Nedlagt1989
NedrevetNedrevet
Højdeplacering over havet32,8 meter
GPS koordinater55.904321045827864,12.309394218096863


Billede af Store Hestehave Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Store Hestehave Trinbræt har ligget her.
Billede af Store Hestehave Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Store Hestehave Trinbræt har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Brødeskov Station (Bsk) lå 4,9 km. fra første station.

Brødeskov Station lå ved Nørre Herlev. Stationen er nu nedsat til trinbræt.

Byggeår1950
Åbnet1950.05.14
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
AdresseStationsvej 1, 3400 Hillerød
StednavneforkortelseBsk
Højdeplacering over havet27,1 meter
GPS koordinater55.893491,12.279753


Billede af Brødeskov Station.
Billede af Brødeskov Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Gørløse Trinbræt (Gør) lå 9,8 km. fra første station.

Byggeår1950
Åbnet2012
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
StednavneforkortelseGør
Højdeplacering over havet16,4 meter
GPS koordinater55.886781,12.202123


Billede af Gørløse Trinbræt.
Billede af Gørløse Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Borupgård Trinbræt med Sidespor (Bof) lå 12,0 km. fra første station.

Borupgård Trinbræt var placeret syd for Borup i Gørløse Sogn. Det blev anlagt i 1950 som erstatning for den gamle Harløse-Freerslev rutes Borup Trinbræt fra år 1900. Dette trinbræt lå 2 km. nord for nutidens Borup. Sidesporet til Borup Teglværk blev anlagt i 1898 fra det gamle trinbræt, men blev sløjfet og ført fra den nye Borupgård Trinbræts spor da dette blev oprettet. Borupgård Trinbræt var med korsformet læskur.

Byggeår1950
Åbnet1950.05.14
Nedlagt2009.01.11
NedrevetNedrevet
StednavneforkortelseBof
Højdeplacering over havet14,3 meter
GPS koordinater55.901089,12.183078


Billede af Borupgård Trinbræt med Sidespor - Trinbræt med Sidespor er nedrevet, men Borupgård Trinbræt med Sidespor har ligget her.
Billede af Borupgård Trinbræt med Sidespor - Trinbræt med Sidespor er nedrevet, men Borupgård Trinbræt med Sidespor har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Skævinge Station (Skv) lå 14,2 km. fra første station.

Skævinge Station er den største og vigtigste mellemstation på delstrækningen på banen mellem Hillerød og Frederiksværk. Bygningen er opført i 1896 i forbindelse med jernbanens åbning i 1897. Som de andre oprindelige stationer på Frederiksværkbanen er Skævinge Station også tegnet af arkitekten Vilhelm Thaning Holck.

Skævinge Station havde oprindelig billetsalg, postkontor og ventesal, men stationen er i dag lukket og nedsat til trinbræt. Stationen er i dag privat bolig og efter en ombygning og gennemrestaurering i 2013 fremstår den i god stand.

En lille detalje er at Skævinge Station var én af de stationer, der medvirkede i Matador som Korsbæk Station. Et stationsskilt med navnet "Korsbæk" fandtes i stationen frem til 2006, hvor det blev solgt til en samler.

Byggeår1896
Åbnet1897.05.31
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektVilhelm Thaning Holck
AdresseJernbanevej 16A, 3320 Skævinge
StednavneforkortelseSkv
Højdeplacering over havet12,2 meter
GPS koordinater55.907519,12.149482


Billede af Skævinge Station set fra sporsiden.
Billede af Skævinge Station set fra sporsiden.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Strølille Trinbræt lå 15,7 km. fra første station.

Strølille Trinbræt var med primitiv grusperron.

Byggeår1924
Åbnet1924
NedlagtNedlagt
NedrevetNedrevet
Højdeplacering over havet9,5 meter
GPS koordinater55.910362,12.126288


Billede af resterne af Strølille Trinbræt til højre i billedet.
Billede af resterne af Strølille Trinbræt til højre i billedet. Prioriteret materiale Prioriteret materiale Prioriteret materiale
Fotograf: Det Kgl. Bibliotek, Sylvest Jensen Luftfoto - Dato: 1956 - LINK til kilde.


Noter til: Billede af resterne af Strølille Trinbræt til højre i billedet.

Titel:- 1956 - Jettesminde
Bygningsnavn:Jettesminde
Sted:Danmark, Sjælland, Skævinge
Vejnavn:Markebækvej
Husnummer:3
Postnummer:3320
By:Skævinge
Sogn:Skævinge
Matrikelnummer:29 b, Skævinge
Ophav:Sylvest Jensen Luftfoto
År:1956

Id:H08014_015.tif




Grimstrup Trinbræt (Gsf) lå 17,3 km. fra første station.

Grimstrup Trinbræt var oprindeligt med et korsformet læskur. I 1915 blev der opført en kartoffelmelsfabrik ved trinbrættet der blev en af banens gode faste godskunder.

Byggeår1897
Åbnet1897.05.31
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
AdresseGrimstrupvej 96, 3310 Ølsted
StednavneforkortelseGsf
Højdeplacering over havet7,2 meter
GPS koordinater55.915718,12.102180


Billede af Grimstrup Trinbræt.
Billede af Grimstrup Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Ølsted Station (Øls) lå 19,3 km. fra første station.

Byggeår1897
Åbnet1897.05.31
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektVilhelm Thaning Holck
AdresseØlsted Stationsvej 1, 3310 Ølsted
StednavneforkortelseØls
Højdeplacering over havet7,6 meter
GPS koordinater55.923027,12.073131


Billede af Ølsted Station set fra sporsiden.
Billede af Ølsted Station set fra sporsiden.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Kregme Station (Krf) lå 21,5 km. fra første station.

Kregme Station er i dag nedsat til trinbræt.

Byggeår1897
Åbnet1897.05.31
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektVilhelm Thaning Holck
AdresseFrederikssundsvej 40, 3300 Frederiksværk
StednavneforkortelseKrf
Højdeplacering over havet23,4 meter
GPS koordinater55.934729,12.047049


Billede af Kregme Station.
Billede af Kregme Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Kregme Kirkesti Trinbræt lå 22,4 km. fra første station.

Kregme Kirkesti Trinbræt blev anlagt i 1924, men blev i 1964 erstattet af Lille Kregme Trinbræt.

Byggeår1924
Åbnet1924
Nedlagt1964
NedrevetNedrevet
Højdeplacering over havet20,9 meter
GPS koordinater55.941534,12.041299


Billede af Kregme Kirkesti Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Kregme Kirkesti Trinbræt har ligget her.
Billede af Kregme Kirkesti Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Kregme Kirkesti Trinbræt har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Lille Kregme Trinbræt (Llk) lå 23,1 km. fra første station.

Byggeår1897
Åbnet1897.05.31
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
AdresseLille Kregmevej 22, 3300 Frederiksværk
StednavneforkortelseLlk
Højdeplacering over havet16,8 meter
GPS koordinater55.946670,12.034193


Billede af tog ud for Lille Kregme Trinbræt.
Billede af tog ud for Lille Kregme Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Bjørnehoved Trinbræt lå 24,9 km. fra første station.

Byggeår1930
Åbnet1930
NedlagtNedlagt
NedrevetNedrevet
Højdeplacering over havet2,3 meter
GPS koordinater55.960253,12.019631


Billede af Bjørnehoved Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Bjørnehoved Trinbræt har ligget her.
Billede af Bjørnehoved Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Bjørnehoved Trinbræt har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Frederiksværk Station (Frv) lå 25,8 km. fra første station.

Byggeår1897
Åbnet1897.05.31
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektVilhelm Thaning Holck
AdresseStationspladsen 1, 3300 Frederiksværk
StednavneforkortelseFrv
Højdeplacering over havet3,6 meter
GPS koordinater55.968612,12.019462


Billede af Frederiksværk Station set fra vejsiden.
Billede af Frederiksværk Station set fra vejsiden.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. juli 2021
Download billede



Hanehoved Trinbræt (Hhf) lå 27,3 km. fra første station.

Byggeår1922
Åbnet1922
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
AdresseHanehovedvej 68, 3300 Frederiksværk
StednavneforkortelseHhf
Højdeplacering over havet1,8 meter
GPS koordinater55.975143,12.001187


Billede af Hanehoved Trinbræt.
Billede af Hanehoved Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Melby Trinbræt (Mel) lå 30,1 km. fra første station.

Byggeår1916
Åbnet2020
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
AdresseMelby Stationsvej 1, 3370 Melby
StednavneforkortelseMel
Højdeplacering over havet14,0 meter
GPS koordinater55.991517,11.971130


Billede af tog ud for Melby Trinbræt.
Billede af tog ud for Melby Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Dyssekilde Station (Dsk) lå 32,0 km. fra første station.

Dyssekilde Station er i dag nedsat til trinbræt.

Byggeår1916
Åbnet1916.12.22
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektE. Ambt og A. Preisler
AdresseStationsvej 1, 3390 Hundested
StednavneforkortelseDsk
Højdeplacering over havet18,3 meter
GPS koordinater55.985210,11.942335


Billede af Dyssekilde Station.
Billede af Dyssekilde Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Østerbjerg Trinbræt (Øsf) lå 34,0 km. fra første station.

Østerbjerg Trinbræt med offentligt sidespor åbnede sammen med Frederiksværk-Hundested Jernbane den 22. december 1916. Østerbjerg Trinbræt havde en rigtig fin ventebygning udført i træ og teglsten med "svaj" på taget. Oprindelig var der fine "bondehus" vinduer i enderne og ud mod perron, men de blev af flere omgange smadret og blev med tiden udskiftet med malede plader.

Østerbjerg Trinbræt havde banepakkeekspedition fra 1925 til 1946.

Fra 1965 kom der et krydsningsspor som i 1966 blev fjernstyret og igen fra 1987 med "datamatstyret" sikringsanlæg, som det så fint hed dengang.

I 1990 blev den fine ventebygning på Østerbjerg Trinbræt udskiftet med et simpelt og morderne læskur.

Byggeår1916
Åbnet1990
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
StednavneforkortelseØsf
Højdeplacering over havet4,9 meter
GPS koordinater55.976845,11.913864


Billede af Østerbjerg Trinbræt.
Billede af Østerbjerg Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Ullerup Trinbræt lå 36,1 km. fra første station.

Ullerup Trinbræt var med læskur.

Byggeår1916
Åbnet1916.12.22
NedlagtNedlagt
NedrevetNedrevet
Højdeplacering over havet16,8 meter
GPS koordinater55.966817,11.886501


Billede af Ullerup Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Ullerup Trinbræt har ligget her.
Billede af Ullerup Trinbræt - Trinbræt er nedrevet, men Ullerup Trinbræt har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Vibehus Trinbræt (Vif) lå 37,2 km. fra første station.

Byggeår1916
Åbnet1916.12.22
NedlagtI drift
NedrevetStationsbygning er nedrevet.
ArkitektE. Ambt og A. Preisler
AdresseFrederiksværkvej 135, 3390 Hundested
StednavneforkortelseVif
Højdeplacering over havet17,8 meter
GPS koordinater55.960280,11.873164


Billede af Vibehus Trinbræt.
Billede af Vibehus Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Hundested Station (Hun) lå 39,1 km. fra første station.

Hundested Station var med remise, drejeskive og opstillingsspor.

Byggeår1916
Åbnet1916.12.22
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
ArkitektE. Ambt og A. Preisler
AdresseJernbanegade 8, 3390 Hundested
StednavneforkortelseHun
Højdeplacering over havet7,8 meter
GPS koordinater55.963758,11.852531


Billede af Hundested Station.
Billede af Hundested Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Hundested Havn Trinbræt (Huh) var Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane's endestation og lå 39,7 km. fra første station.

Byggeår1928
Åbnet1928
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
StednavneforkortelseHuh
Højdeplacering over havet1,7 meter
GPS koordinater55.965779,11.846264


Billede af Hundested Havn Trinbræt.
Billede af Hundested Havn Trinbræt.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 6. juli 2021
Download billede



Litteratur for: Frederiksværkbanen, Hillerød-Frederiksværk-Hundested Jernbane

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane 1897-1947 (Dansk Jernbane-Klub: 32)
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane 1897-1947 (Dansk Jernbane-Klub: 32)
Birger Wilcke
1972
140

Dansk Jernbane-Klub
Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane 1947-1972 (Dansk Jernbane-Klub: 33)
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane 1947-1972 (Dansk Jernbane-Klub: 33)
P. Thomassen
1972
68

Dansk Jernbane-Klub
Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane rullende mat. (Dansk Jernbane-Klub: 34)
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Hillerød - Frederiksværk - Hundested Jernbane rullende mat. (Dansk Jernbane-Klub: 34)
P. Thomassen
1973


Dansk Jernbane-Klub
Med tog til Hundested gennem 75 år (Dansk Jernbane-Klub: 46)
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Med tog til Hundested gennem 75 år (Dansk Jernbane-Klub: 46)
Ole Chr. M. Plum & Birger Wilcke
1991
88

Dansk Jernbane-Klub
87-87050-32-3
Nordsjællandske jernbaner
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Nordsjællandske jernbaner
Niels Jensen
1975
80
København
J. Fr. Clausen
87-11-03671-0