Odense Letbane - operatør: Keolis, en artikel om Odense Letbane




Odense Letbane: Et Ambitiøst Infrastrukturprojekt

Odense Letbane er et ambitiøst infrastrukturprojekt, der sigter mod at forbedre den kollektive trafik i Odense og omegn. Med forventet færdiggørelse i tredje kvartal af 2021 vil letbanen strække sig fra Tarup i det nordvestlige Odense via Odense Banegård, Syddansk Universitet og Nyt OUH til Hjallese i syd. Første etape af letbanen er på 14,4 km og inkluderer 26 stationer. Det forventes, at letbanen vil transportere omkring 34.000 daglige passagerer.

Finansiering og Fremtidige Udvidelser

Den samlede anlægssum for letbanens første etape er på 3,3 milliarder kr. Projektet er finansieret af Odense Kommune, staten og Region Syddanmark. En planlagt anden etape vil tilføje yderligere 7,8 km letbanespor, og denne udvidelse er budgetteret til at koste 1,9 milliarder kr. Odense Byråd har besluttet at arbejde for etableringen af etape 2, men der foreligger p.t. ingen anlægslov eller statslig medfinansiering til denne del af projektet.

Historien Bag Odense Letbane

Odense Letbane blev første gang officielt foreslået i 2008 af borgmester Jan Boye. Siden da har Odense Kommune og Region Syddanmark arbejdet intensivt på projektet, som hurtigt fik opbakning fra hele Odense Byråd. I januar 2010 gav trafikminister Lars Barfoed tilsagn om 4 millioner kroner til en VVM-undersøgelse af banens første etape. Forundersøgelsen blev færdig i sommeren 2010, hvorefter VVM-undersøgelsen begyndte. Den 15. december 2010 blev Odense Byråd orienteret om planerne for letbanen, hvor et rutenet, der danner et "H" i byens trafikstruktur, blev fremlagt.

Politisk Enighed og Udvikling

Den 16. februar 2011 blev planerne for letbanen enstemmigt vedtaget af Odense Byråd. Samtidig blev første etape udvidet til at inkludere en linjeføring til Tarup Center. Med denne beslutning lagde kommunen sig fast på "H-modellen", og projektet kunne nu bevæge sig ind i næste fase. Projektet fortsatte med VVM-undersøgelsen og ny byplanlægning, som integrerede letbanen.

Lovgivning og Offentlig Høring

Odense Letbane afleverede i efteråret 2013 de nødvendige dokumenter til VVM-myndigheden. VVM-processen løb frem til starten af 2014 og blev afsluttet med en 8-ugers offentlig høring af Kommuneplantillæg nr. 2 for Odense Letbane samt VVM-redegørelse med miljøvurdering fra 17. januar til 14. marts 2014. Den 23. april 2014 vedtog Odense Byråd "Tillæg nr. 2 til Odense Kommunes Kommuneplan 2013-2025 - Odense Letbane 1. etape". Dette betød, at det miljømæssige lovgrundlag for at gå i gang med at planlægge letbanen var på plads.

Finansiering og Aftaler

Med Principaftalen mellem staten, Region Syddanmark og Odense Kommune af 23. juni 2014 blev der givet et officielt tilsagn fra staten og regionen om medfinansiering af Odense Letbane. Det samlede anlægsoverslag for Odense Letbane er 2.328 mio. kr. (inkl. korrektionsreserver). Hertil kommer driftsrelaterede anlægsomkostninger på 656 mio. kr., som afholdes af Odense Kommune. Staten bidrager med 1.108 mio. kr., inkl. allerede afholdte udgifter til forundersøgelse og VVM, mens Region Syddanmark bidrager med 100 mio. kr.

Transportministeriet og Region Syddanmarks bidrag går udelukkende til de direkte anlægsomkostninger ved letbanen. Odense Kommune har imidlertid haft nogle ekstra ønsker til forskønnelse af byrummet og ny infrastruktur for at udnytte værdien af letbaneprojektet endnu mere. Derfor har Odense Kommune lavet følgende såkaldte tilkøb til letbaneprojektet, som udelukkende er kommunalt finansieret:
  • Grønt græstæppe langs størstedelen af letbanesporet – i stedet for stenskærver og sveller
  • To nybyggede stitunneler for cyklister og fodgængere ved L. A. Rings Vej og Campusvej
  • Forskønnelse af byrum langs letbanen med stenbelægning – i stedet for asfalt eller beton
  • Skiftespor to steder langs letbanen, så en eventuel etape 2 kan tilføjes senere uden længerevarende driftstop
  • To ekstra togsæt, så letbanen kan have afgang med 7½ minutters interval i dagtimerne – i stedet for hvert 10. minut

Officiel Vedtagelse og Anlægsarbejde

Den 5. februar 2015 blev anlægsloven "Lov om Odense Letbane" vedtaget i Folketinget, hvilket gjorde det muligt at etablere anlægsselskabet Odense Letbane P/S til at udføre anlægsprojektet. Den 18. februar 2015 vedtog Odense Byråd "Forslag til kommuneplantillæg nr. 18" og "lokalplanforslag nr. 0-760 Odense Letbane – 1. etape" efter en 8-ugers offentlig høring i perioden 29. september 2014 til 24. november 2014.

Sikkerhed og Milepæle

Odense Letbane har gennemgået mange udfordringer, men den 26. april 2022 nåede projektet en vigtig milepæl, da Trafikstyrelsen udstedte de sidste tre sikkerhedsgodkendelser. Letbanens operatør, Keolis, fik dermed tilladelse til at køre med passagerer. Samtidig har letbanens spanske hovedentreprenør, Comsa, overdraget letbaneanlægget til Odense Letbane P/S, og togproducenten Stadler Pankow har overdraget det rullende materiel.

Åbning og Fremtidsudsigter

Åbningen af Odense Letbane fandt sted den 28. maj 2022, hvor der på åbningsdagen og den følgende uge var gratis kørsel for alle passagerer. Letbanen forventes at spille en afgørende rolle i at forbedre kollektiv trafik, reducere trængsel og fremme bæredygtig transport i Odense og omegn.


Vigtige stamdata for Odense Letbane

Jernbanens længde i km 14,4
BaneforkortelseKeolis
Banens bygherre / entreprenørCOMSA Corporación de Infraestructuras, S.L.
Jernbanen åbnet2022.05.28
Jernbanen nedlagtI drift
SportypeDobbeltspor
Sporvidde1.435 mm
BallastStøbt ned i beton
El drift750 V DC
Bane statusLetbane



Odense Letbane havde følgende stoppesteder



Tarup Center Letbanestation var Odense Letbane banens første station

Tarup Center Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende ved Tarup Center i Odense-forstaden Tarup.

Letbanestationen er den nordvestligste Letbanestation for letbanen. Den ligger på den vestlige side af Rismarksvej ved Tarup Centr, lige nord for krydset med Rugårdsvej. Den består af to spor med en perron imellem. Mellem Rugårdsvej og Saxovej er der anlagt en sporkryds, så letbanetogene kan skifte spor, når de ankommer eller afgår.

Letbanestationen betjener Tarup Center, der er et indkøbscenter med 44 butikker. Desuden ligger der flere kvarterer med boligblokke og parcelhuse omkring Letbanestationen.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet17,0 meter
GPS koordinater55.408586,10.340112


Billede af Tarup Center Letbanestation.
Billede af Tarup Center Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 14. juli 2021
Download billede



Højstrup Letbanestation lå 0,8 km. fra første station.

Højstrup Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Rismarksvej ved Rismarksvænget i Odense-forstaden Højstrup.

Letbanen ligger langs med den vestlige side af Rismarksvej. Letbanestationen ligger ved Rismarksvænget og består af to spor med hver sin sideliggende perron. Den sydlige ende af Letbanestationen forbinder den hidtidige indkørsel til Rismarksvænget, der derfor blev omlagt mod syd til krydset mellem Rismarksvej og Højstrupvej.

På den vestlige side af Letbanestationen ligger CSV Rismarksvej, der tilbyder Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) og Voksen Specialundervisning (VSU). Bagved CSV ligger desuden KFUMs Boldklub Odenses boldbaner. På den østlige side af Letbanestationen ligger der boligblokke i kvarteret Højstruphave.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet18,3 meter
GPS koordinater55.401754,10.339715


Billede af letbanetog ud for Højstrup Letbanestation.
Billede af letbanetog ud for Højstrup Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 17. august 2022
Download billede



Idrætsparken Letbanestation lå 1,4 km. fra første station.

Idrætsparken Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Højstrupvej ud for Odense Idrætspark i Odense-forstaden Bolbro.

Letbanen ligger på den nordøstlige side af Højstrupvej. Letbanestationen ligger lige sydøst for den hidtidige rundkørsel ved Møllemarksvej, der blev ombygget til et almindeligt vejkryds. Letbanestationen består af tre spor og to perroner, så der bliver plads til at indsætte ekstra letbanetog ved store begivenheder i idrætsparken. Mellem letbanen og idrætsparken er der klinkebelægning og træer. På Israels Plads overfor idrætsparken er der anlagt en parkeringsplads.

Odense Idrætspark ligger i området nordøst for vejen. Den omfatter blandt andet Odense Boldklubs hjemmebane Odense Stadion, Odense Håndbolds hjemmebane, Odense Idrætshal, Odense Atletik/OGF's hjemmebane, Odense Atletikstadion, Odense Bulldogs hjemmebane, Odense Isstadion og cykelbanen Thorvald Ellegaard Arena Odense. I området sydvest for vejen ligger der etageejendomme, rækkehuse, det lille Højstrup Butikstorv og Egmont Plejecenter.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet12,1 meter
GPS koordinater55.397779,10.347463


Billede af Idrætsparken Letbanestation.
Billede af Idrætsparken Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 16. august 2022
Download billede



Bolbro Letbanestation lå 2,2 km. fra første station.

Bolbro Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Middelfartvej i Odense-forstaden Bolbro.

Letbanen ligger i en græsbelægning midt på Middelfartvej. Letbanestationen ligger mellem krydsene med Stadionvej og Christmas Møllers Vej. Letbanestationen består af to spor med en øperron imellem. Ved siden af er der buslommer, så passagerne kan skifte mellem bus og letbane. Derudover er der plantet en del træer ved Letbanestation.

Omgivelserne udgøres for en væsentlig dels vedkommende af boligblokke, hvor GASA flyttede fra området i 2018 og hele området er nu delvist omdannet til boligområdet Gartnerbyen lidt nordøst for Letbanestation.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet17,6 meter
GPS koordinater55.394043,10.355108


Billede af letbanetog ud for Bolbro Letbanestation.
Billede af letbanetog ud for Bolbro Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 15. august 2022
Download billede



Vesterbro Letbanestation lå 3,0 km. fra første station.

Vesterbro Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Vesterbro mellem krydsene med Grønløkkevej og Vestre Stationsvej i Odense.

Letbanestationen ligger på en plads langs den sydlige side af Vesterbro. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. I den vestlige ende går sporene på tværs over krydset med Grønløkkevej for at fortsætte i midten ad Middelfartvej. I den østlige ende drejer sporene hen ad Vestre Stationsvej, hvor de ligger i dens sydøstlige side. Desuden er der anlagt sporskifter fra Vestre Stationsvej mod øst, til brug for, hvis det senere bliver besluttet, at udvide letbanen med en etape 2, og dermed muligt at forbinde en ny strækning fra Odense Zoo via Søndre Boulevard og Vesterbro med de eksisterende spor.

Letbanestationens omgivelser udgøres overvejende af erhvervsområder mod vest og etageejendomme og andet boligbyggeri mod øst. Udfor krydset med Vestre Stationsvej ligger desuden det tidligere Sukkerkogeriet Odense.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet12,1 meter
GPS koordinater55.394518,10.367107


Billede af Vesterbro Letbanestation.
Billede af Vesterbro Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 9. august 2022
Download billede



Vestre Stationsvej Letbanestation lå 3,4 km. fra første station.

Vestre Stationsvej Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Vestre Stationsvej ved krydset med Kingosgade i Odense.

Letbanen ligger generelt i en græsbelægning på den sydlige side af Vestre Stationsvej. En undtagelse er dog Letbanestationen, der ligger ud for en parkeringsplads på den sydøstlige side mellem Krudthusgade og Kingosgade, hvor bebyggelsen er trukket lidt tilbage. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron.

I området syd for Letbanestationen ligger der lave etageejendomme og andet boligbyggeri. Langs den nordlige side af Vestre Stationsvej er der erhvervsejendomme men med yderligere boligbyggeri bagved.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet15,3 meter
GPS koordinater55.396318,10.372183


Billede af Vestre Stationsvej Letbanestation.
Billede af Vestre Stationsvej Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 22. oktober 2021
Download billede



Kongensgade Letbanestation lå 3,9 km. fra første station.

Kongensgade Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Vestre Stationsvej ved krydset med Kongensgade og Rugårdsvej i Odense.

Letbanen ligger i græsbelægning på den sydøstlige side af gaden. Letbanestationen ligger umiddelbart sydvest for krydset. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron.

Området syd for Letbanestationen udgøres især af ældre og nyere etageejendomme. Desuden indgår Kongensgade i Odenses net af gågader. På den nordlige side er bebyggelsen mere blandet med et boligbyggeri fra 2018 ud for stationen og byens gamle toldkammer på den anden side af krydset. Bag toldkammeret har der siden 2011 været planer om at opføre et indkøbscenter, Viva Odense, men opførelsen har været udskudt på ubestemt tid siden 2015.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet13,8 meter
GPS koordinater55.398715,10.378659


Billede af Kongensgade Letbanestation.
Billede af Kongensgade Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 3. august 2022
Download billede



Odense Banegård Letbanestation lå 4,5 km. fra første station.

Odense Banegård Letbanestation: En vigtig del af Odense Letbane

Odense Banegård Letbanestation er en central station på Odense Letbane, som åbnede i 2022 og forbinder byens vigtige knudepunkter. Stationen er strategisk placeret ved Odense Banegård Center på Østre Stationsvej, hvilket gør den til en vigtig hub for både letbanerejsende og togpassagerer. Denne placering sikrer nem tilgængelighed for folk, der rejser med offentlige transportmidler, og bidrager til at skabe en effektiv og moderne infrastruktur i Odense.

Stationens opbygning og faciliteter

Letbanestationen er designet med to spor, der hver har en sideliggende perron, hvilket sikrer hurtig og let adgang for passagerer. Dette layout giver mulighed for smidig afvikling af togtrafikken og reducerer ventetider. De to perroner er også handicapvenlige og designet til at sikre en komfortabel oplevelse for alle brugere. Derudover er stationen tæt forbundet med Odense Banegård, som giver nem adgang til regionale og nationale togforbindelser.

Trafikafvikling og fredeliggørelse af området

Et af de centrale elementer i udviklingen af Odense Banegård Letbanestation var at skabe et fredeligt og sikkert område for de rejsende. For at opnå dette blev biltrafikken omkring stationen omdirigeret. Kørsel i området er nu ledt gennem Adamsgade i stedet for den tidligere bybusterminal. Dette har ikke kun forbedret trafikafviklingen, men også skabt et mere fodgængervenligt miljø ved stationen. Busser, der kører i østlig retning, følger også Adamsgade, mens dem mod vest fortsat benytter Østre Stationsvej ved siden af letbanen.

Forbedring af områdets identitet

For at styrke områdets visuelle identitet og gøre det mere attraktivt for både lokale og besøgende, er spor- og vejarealet på Østre Stationsvej blevet forsynet med ny flisebelægning. Den nye belægning bidrager til at skabe et ensartet udtryk og en særlig atmosfære omkring letbanestationen. Det er med til at integrere letbanen som en naturlig del af bybilledet og understøtter det overordnede mål om at gøre Odense til en mere moderne og bæredygtig by.

Letbanens rolle i Odenses fremtidige infrastruktur

Odense Letbane, herunder Odense Banegård Letbanestation, spiller en afgørende rolle i at reducere byens trafikproblemer og forbedre mobiliteten. Letbanen forbinder vigtige områder i byen og gør det lettere for folk at rejse mellem forskellige bydele uden at skulle bruge bil. Dette er i tråd med byens ambition om at reducere CO2-udledningen og skabe en mere bæredygtig fremtid for kommende generationer.

Integration med øvrig offentlig transport

En af de vigtigste fordele ved Odense Banegård Letbanestation er dens integrerede forbindelse til andre former for offentlig transport. Stationen er placeret lige ved siden af Odense Banegård, som er et knudepunkt for både tog og busser. Dette gør det muligt for rejsende at skifte mellem tog, letbane og busser med lethed, hvilket øger fleksibiliteten og effektiviteten af deres rejser. Integration af forskellige transportformer er en central del af Odenses fremtidige trafikplaner, og letbanen er en hjørnesten i denne udvikling.

Miljøvenlig transportløsning

Letbanen er en vigtig del af Odenses indsats for at reducere biltrafikken og fremme mere miljøvenlige transportformer. Ved at tilbyde en hurtig og pålidelig offentlig transportløsning forventes letbanen at reducere antallet af biler på vejene, hvilket vil mindske trængsel og reducere forureningen i byen. Odense Banegård Letbanestation er derfor ikke blot en station; den er et symbol på byens fremtidige vision om en mere bæredygtig og miljøvenlig transportinfrastruktur.

En del af byens udvikling

Odense Banegård Letbanestation er en vigtig brik i den større plan om at modernisere Odenses infrastruktur og skabe en mere sammenhængende by. Letbanen forbinder ikke kun byens forskellige dele, men fungerer også som en katalysator for byudvikling langs dens rute. Der er store forventninger til, at stationen og letbanen vil tiltrække nye investeringer og udviklingsprojekter i området, hvilket vil bidrage til byens vækst og økonomi.

Fremtidige perspektiver

Odense Letbane er stadig i sine tidlige stadier, men den har allerede haft en betydelig indvirkning på byens transportmønstre. Med sin strategiske placering og rolle som et knudepunkt for offentlig transport forventes Odense Banegård Letbanestation at spille en afgørende rolle i byens fremtidige mobilitet. Letbanen vil sandsynligvis blive udvidet i fremtiden, hvilket vil øge dens rækkevidde og betydning for både borgere og besøgende i Odense.

Odense Banegård Letbanestation er mere end bare en letbanestation – den er en vigtig del af Odenses moderne infrastruktur. Den forbedrer mobiliteten, reducerer trafikken, og fremmer bæredygtig transport i byen. Med sin centrale placering og integrerede forbindelse til andre transportformer spiller stationen en afgørende rolle i Odenses udvikling som en moderne og bæredygtig by. Den nye flisebelægning og fredeliggørelsen af området omkring stationen er yderligere beviser på byens dedikation til at skabe et attraktivt og effektivt byrum for sine borgere.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet17,4 meter
GPS koordinater55.400973690228625,10.388178535628853


Billede af Odense Banegård Letbanestation.
Billede af Odense Banegård Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 9. maj 2022
Download billede



Odeon Letbanestation lå 4,9 km. fra første station.

Odeon Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på den tidligere Thomas B. Thriges Gade ved musik- og teaterhuset Odeon i Odense.

Thomas B. Triges Gade var den tidligere centrale færdselsåre gennem Odense, indtil den blev lukket for biltrafik fra 2014. Siden da er den tidligere gade blevet ombygget til en ny bydel med husbyggeri. Trafikken kommer til at bestå af letbanen, cyklister og fodgængere, mens bilisterne er henvist til et underjordisk parkeringsanlæg. Letbanen ligger mellem den nye bebyggelse og de eksisterende huse på den vestlige side af den tidligere gade. Letbanestationen ligger nord for krydset med Skulkenborg og består af to spor med hver sin sideliggende perron.

I området vest for Letbanestationen ligger der en blanding af ældre og yngre etageejendomme. Mod øst kommer der nybyggede huse og bagved dem ligger musik- og teaterhuset Odeon og Odense Koncerthus. Mod sydøst ligger der et kvarter med gamle lave huse omkring H.C. Andersens Hus.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet12,7 meter
GPS koordinater55.399621551953,10.390500759873


Billede af Odeon Letbanestation.
Billede af Odeon Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 19. marts 2022
Download billede



Albani Torv Letbanestation lå 5,2 km. fra første station.

Albani Torv Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Torvegade ved Albani Torv i Odense.

Torvegade blev spærret for biltrafik i 2017 i forlængelse af arbejdet med at omdanne den tilstødende Thomas B. Thriges Gade til en ny bydel med husbyggeri og et underjordisk parkeringsanlæg. Letbanen her et forløbe mellem en blanding af nye og ældre bygninger. Letbanestationen ligger ved den eksisterende bebyggelse på den østlige side af torvet. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron.

På den østlige side af Letbanestationen ligger den katolske Sankt Albani Kirke og flere betonbyggerier men med et kvarter af gamle gader bagved. I området vest for Letbanestationen ligger Odenses gågadekvarter, Odense Rådhus og domkirken Sankt Knuds Kirke.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet15,7 meter
GPS koordinater55.396677028378,10.389434168452


Billede af Albani Torv Letbanestation.
Billede af Albani Torv Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 2. august 2022
Download billede



Benedikts Plads Letbanestation lå 5,8 km. fra første station.

Benedikts Plads Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Benedikts Plads i Odense.

Letbanen forløber i en græsbelægning i midten af Albanigade. Herfra svinger den over pladsen, hvor Letbanestationen ligger. Herfra fortsætter den i midten ad Benediktsgade, hvor der er både græsbelægning og træer. Selve Letbanestationen bestå af to spor med hver sin sideliggende perron. Pladsen er udvidet og omdannet til et nyt byrum i forbindelse med anlæggelsen af letbanen. Det har blandt andet medført, at en grillbar blev flyttet ca. 30 meter fra sin oprindelige plads, fra der hvor Letbanestationen nu ligger.

Omgivelserne udgøres primært af forskelligt boligbyggeri med forretninger, herunder nogle etageejendomme ved pladsen. Desuden ligger Odense Friskole lige syd for pladsen.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet14,5 meter
GPS koordinater55.39275683294302,10.397027655747532


Billede af Odense Letbane togsæt 09 fotograferet ud for Benedikts Plads Letbanestation.
Billede af Odense Letbane togsæt 09 fotograferet ud for Benedikts Plads Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 12. august 2022
Download billede



Palnatokesvej Letbanestation lå 6,4 km. fra første station.

Palnatokesvej Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Nyborgvej ved krydset med Palnatokesvej og Reventlowsvej i Odense.

Letbanen ligger i en græsbelægning midt på Nyborgvej. Letbanestationen ligger lidt vest for krydset og består af to spor med hver sin sideliggende perron med adgang via et fodgængerfelt. Placeringen og udformningen har været begrænset af, at det er et af de smalleste steder langs letbanen. Det havde blandt andet været tanken at anlægge Letbanestationen øst for krydset, men her er der mere trafik til og fra Palnatokesvej og Reventlowsvej. Der var også lagt op til at rive ejendomme ned ved krydset, men det ønskede Odense Kommune ikke af hensyn til beboerne og økonomien. Letbanestationen kom i stedet til at ligge lidt længere mod vest og med lidt smallere perroner og fortove end ellers. Desuden blev et stykke cykelsti sløjfet til fordel for bredere vejbaner, hvor hastigheden til gengæld nedsættes til 40 km/t.

Omgivelserne udgøres af en række nyere etageejendomme og nogle ældre villaer og lave huse. Desuden ligger Frederiksbroen Plejecenter i området nord for Letbanestationen.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet9,4 meter
GPS koordinater55.39431276158042,10.403687771574178


Billede af Palnatokesvej Letbanestation.
Billede af Palnatokesvej Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 12. august 2022
Download billede



Østerbæksvej Letbanestation lå 7,0 km. fra første station.

Østerbæksvej Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Nyborgvej ved krydset med Ejby Møllevej og Østerbæksvej i Odense.

Letbanen ligger i en græsbelægning midt på Nyborgvej. Letbanestationen ligger mellem krydsene med Østerbæksvej og Eckersbergsvej. Letbanestationen bestå af to spor med hver sin sideliggende perron og med adgang via fodgængerfeltet i krydset med Østerbæksvej.

Omgivelserne udgøres primært af boligbyggeri med en blanding af boligblokke, lavere etageejendomme, rækkehuse og enfamilieshuse. Letbanestationen ligge ved den nordlige ende af et grønt bælte bag ved Eckersbergsvej.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet9,5 meter
GPS koordinater55.39344626149075,10.415427394775252


Billede af Østerbæksvej Letbanestation.
Billede af Østerbæksvej Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 12. august 2022
Download billede



Korsløkke Letbanestation lå 7,5 km. fra første station.

Korsløkke Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Nyborgvej ved Deleurans Plads i Odense-forstaden Korsløkke.

Letbanen ligger i en græsbelægning på midten ad Nyborgvej med Letbanestationen udfor pladsen og umiddelbart vest for krydset med Ørbækvej. Herfra drejer den mod syd ad Ørbækvej, som den kommer til at ligge i den vestlige side af. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. I krydset bliver der desuden anlagt sporskifter i retning mod nord til Ejbygade, til hvis det senere bliver besluttet, at udvide letbanen med en etape 2, vil der kunne lægges spor herfra ad Ejbygade og gennem Vollsmose.

Omgivelserne udgøres overvejende af ældre enfamilieshuse, nyere boligblokke og området Korsløkkeparken med etageejendomme. Desuden ligger Korsløkke Kirkegård lidt nord for Letbanestationen.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet13,3 meter
GPS koordinater55.392990262827986,10.421754993374662


Billede af letbanetog ud for Korsløkke Letbanestation.
Billede af letbanetog ud for Korsløkke Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 12. august 2022
Download billede



Ejerslykke Letbanestation lå 7,9 km. fra første station.

Ejerslykke Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggene på Ørbækvej ved krydset med L.A. Rings Vej i Odense.

Letbanen ligger i en græsbelægning på den vestlige side af vejen. Letbanestation ligger lige syd for krydset og kommer til at bestå af to spor med hver sin sideliggende perron.

Lige vest for Letbanestation ligger der etageejendomme ved Ørbækvej men derudover ligger der rækkehus- og parcelhuskvarter bagved. Mod øst ligger området Korsløkkeparken med flere etageejendomme.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet14,2 meter
GPS koordinater55.38952124371095,10.424636822584954


Billede af Ejerslykke Letbanestation.
Billede af Ejerslykke Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 12. august 2022
Download billede



Rosengårdcentret Letbanestation lå 8,5 km. fra første station.

Rosengårdcentret Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Ørbækvej ved Rosengårdcentret i Odense.

Letbanen ligger på den vestlige side af Ørbækvej. Letbanestationen ligger ud for Rosengårdcentret, lige nord for hovedindkørslen til centrets parkeringsplads. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. Letbanestationen er den første til at blive anlagt på letbanen. I august 2019 blev Letbanestationen benyttet til at sætte skilte og infotavler op som forsøg, inden der blev lavet skilte og infotavler til alle 26 Letbanestationer. Det gav dog anledning til lidt forvirring, at der stod "Hospital Syd" på skiltene. Forklaringen var at det oprindeligt havde været meningen at teste ved den kommende Hospital Syd Letbanestation, men nu blev Rosengårdcentret altså den første Letbanestationen.

Rosengårdcentret, der ligger vest for Letbanestationen, er Danmarks største indkøbscenter med 156 butikker. På den østlige side af Letbanestationen ligger der et rækkehuskvarter.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet18,0 meter
GPS koordinater55.38486826288114,10.42864175286805


Billede af Rosengårdcentret Letbanestation.
Billede af Rosengårdcentret Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 11. august 2022
Download billede



IKEA Letbanestation lå 8,9 km. fra første station.

Ikea Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Ørbækvej ved IKEA i Odense.

Letbanen ligger i en græsbelægning på den vestlige side af Ørbækvej. Letbanestationen ligger lige syd for krydset med Stærmosegårdsvej og Olfert Fischers Vej, ud for møbelvarehuset IKEA. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron.

I området vest for Letbanestationen ligger der udover IKEA også forskellige andre butikker. I området øst for ligger Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltningen og plejecentret Lokalcenter Rosengård.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet22,0 meter
GPS koordinater55.381564151263305,10.431948926643843


Billede af IKEA Letbanestation.
Billede af IKEA Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 11. august 2022
Download billede



Bilka Letbanestation lå 9,4 km. fra første station.

Bilka Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Niels Bohrs Allé ved Bilka i Odense.

Letbanen ligger i en græsbelægning på den nordlige side af Niels Bohrs Allé. Letbanestationen ligger lige vest for krydset med Ørbækvej. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron.

Nord for Letbanestationen ligger hypermarkedet Bilka og forskellige andre butikker. Syd for Letbanestationen er der et grønt område ved Lindved Å. Øst for krydset ligger der flere virksomheder og Grundejerforeningen Slagkrogen.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet16,6 meter
GPS koordinater55.37702699606671,10.434955013905379


Billede af Odense Letbane togsæt 13 fotograferet ud for Bilka Letbanestation.
Billede af Odense Letbane togsæt 13 fotograferet ud for Bilka Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 11. august 2022
Download billede



Cortex Park Letbanestation lå 10,0 km. fra første station.

Cortex Park Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Campusvej ved Cortex Park i Odense.

Letbanen ligger midt på Campusvej. Letbanestationen ligger lidt syd for krydset med Niels Bohrs Allé og består af to spor med hver sin sideliggende perron med adgang via et fodgængerfelt. Nord for Letbanestationen er stisystemet omkring krydset optimeret, blandt andet med en ny stitunnel under Niels Bohrs Allé. Syd for Letbanestationen bliver Campusvej spærret for biltrafik, der i stedet må køre øst eller vest om Syddansk Universitet.

Samtidig med anlæggelsen af letbanen er de tidligere marker omkring vejen ved at blive erstattet af den ny forsker- og erhvervsbydel Cortex Park. I området øst for Letbanestationen ligger således kontorhotellet og konferencebygningen Videnbyen og Syddansk Universitets afdeling Cortex Lab

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet19,2 meter
GPS koordinater55.374718847902315,10.428660869573513


Billede af Cortex Park Letbanestation.
Billede af Cortex Park Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 10. august 2022
Download billede



Campus Odense Letbanestation lå 10,4 km. fra første station.

Campus Odense Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Campusvej i den nordlige ende af Syddansk Universitets område i Odense.

Letbanen ligger på Campusvej, der går på langs gennem universitetets område, et såkaldt campus. Letbanestationen ligger lige syd for krydset med Bøgeskovvej. Letbanestationen bestå af to spor med hver sin sideliggende perron. Campusvej er spærret for biltrafik, der i stedet må køre øst eller vest om universitetet. Alternativt kan bilisterne benytte Park and ride-anlægget ved Parkering Odense Syd Letbanestationen og tage letbanen derfra og ind til Campus Odense. Derudover er der etableret en supercykelsti langs med letbanen.

Letbanestationen betjener en række institutioner i området, blandt andet Center for Journalistik, Syddansk Universitetsforlag, Svømmehallen og Syd Dansk Universitetet. Lidt mod øst ligger der et atletikstadion og fodboldklubben B1913s hjemmebane Campus Road.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet23,8 meter
GPS koordinater55.37105812033939,10.42754254773274


Billede af Campus Odense Letbanestation.
Billede af Campus Odense Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 5. august 2022
Download billede



SDU Letbanestation lå 10,8 km. fra første station.

SDU Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Campusvej i den sydlige ende af Syddansk Universitets område i Odense.

Letbanen ligger på Campusvej, der går på langs gennem universitetets område, også kendt som Campus Odense. Letbanestationen ligger lige nord for den hidtidige vendesløjfe for busser for enden af Campusvej. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. I modsætning til busserne kommer letbanen imidlertid til at fortsætte tværs gennem vendesløjfens område til Odense Universitetshospitals nye område mod syd. Letbanen er eneste motoriserede transport fra universitet til hospitalet. Campusvej er spærret for biltrafik, der i stedet må køre øst eller vest om universitetet. Alternativt kan bilisterne benytte Park and ride-anlægget ved Parkering Odense Syd Letbanestationen og tage letbanen derfra og ind til Campus Odense. Derudover er der etableret en supercykelsti langs med letbanen.

Letbanestationen kommer til at betjene en række institutioner i området, herunder Syddansk Universitetsbibliotek og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet25,0 meter
GPS koordinater55.36726668340374,10.428039579635598


Billede af SDU Letbanestation.
Billede af SDU Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 5. august 2022
Download billede



SDU Syd/Hospital Nord Letbanestation lå 11,1 km. fra første station.

SDU Syd/Hospital Nord Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende ved SDU's kommende fakultet SUND, samt det ny Odense Universitetshospital i Odense Kommune.

Letbanen går gennem et område, hvor der tidligere har været marker, men som siden er blevet ryddet med henblik på bebyggelse. Letbanestationen ligger ved den nordlige ende af hospitalsområdet. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. Derudover er der anlagt en supercykelsti langs med letbanen gennem hospitalets og universitetets område. Til gengæld bliver det ikke muligt at køre igennem for bilister, der i stedet må tage letbanen eller køre udenom.

Vest for Letbanestationen kommer der til at ligge et byggeri, der binder universitetet mod nord og hospitalet mod syd sammen. Derudover kommer der et rekreativt område med et eksisterende skovområde ved universitetet og nye søer. En eksisterende sti giver forbindelse til boligkvarterne Hjallese i vest og Neder Holluf i øst. Selve hospitalet forventes at åbne i 2022.

Byggeår2022
Åbnet2023.08.25
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet22,3 meter
GPS koordinater55.36506118190974,10.427728934684321


Billede af SDU Syd/Hospital Nord Letbanestation.
Billede af SDU Syd/Hospital Nord Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 10. august 2022
Download billede



Hospital Syd Letbanestation lå 11,7 km. fra første station.

Hospital Syd Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende ved det kommende Odense Universitetshospital i Odense Kommune.

Letbanestationen ligger ved hospitalets hovedindgang, og åbner sammen med Det kommende nye Odense Universitetshospital. Da byggeriet er forsinket er det ikke dato på åbningen.

Letbanen går gennem et område, hvor der tidligere har været marker, men som nu er ryddet med henblik på bebyggelse. Letbanestationen ligger i den sydlige ende af området ved et sted, hvor en sti tidligere er gået på skrå gennem området. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. Derudover bliver der anlagt en supercykelsti langs med letbanen gennem hospitalets og Syddansk Universitets område.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet23,0 meter
GPS koordinater55.35944523583654,10.427199147447377


Billede af Hospital Syd Letbanestation.
Billede af Hospital Syd Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 4. september 2022
Download billede



Parkering Odense Syd Letbanestation lå 12,2 km. fra første station.

Parkering Odense Syd Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende i et park and ride-anlæg syd for det ny Odense Universitetshospital.

Letbanestationen ligger midt i park and ride-anlægget, halvvejs mellem krydsene med Munkebjergvej og Søndre Hospitalsvej. De to veje har forbindelse med Fynske Motorvej og indfaldsvejen Svendborgvej. Bilister vil kunne parkere bilen på park and ride-anlægget, der får 800 parkeringspladser og plads til fjernbusser. Herfra vil man så kunne fortsætte med letbanen til hospitalet, Syddansk Universitet og videre ind mod byen. Derudover ligger Coop Odense Distributionscenter lidt for vest for Letbanestationen. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron.

I området syd for park and ride-anlægget ligger Odense Letbanes kontrol- og. Her er der administration, værksted og overvågning af driften samt opstillingsspor til de letbanetog, der ikke er i drift.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet25,6 meter
GPS koordinater55.35692543312381,10.420998345709425


Billede af Parkering Odense Syd Letbanestation.
Billede af Parkering Odense Syd Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 10. august 2022
Download billede



Hestehaven Letbanestation lå 13,5 km. fra første station.

Hestehaven Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende på Hestehaven ved Hjalleseparken i Odense-forstaden Hjallese.

Letbanen ligger på den nordlige side af Hestehaven langs med en kombineret gang- og cykelsti. Letbanestationen ligger lige vest for indkørslen til Hjalleseparken. Letbanestationen består af to spor med hver sin sideliggende perron. Der er spærret for gennemkørsel for køretøjer ved Letbanestationen. De nærliggende Kærlandsvej og Hedelandsvej er også spærret for køretøjer ud mod Hestehaven.

Hjalleseparken er et kvarter med toetages rækkehuse nord for Letbanestationen. Nordvest for Letbanestationen ligger der et kvarter med parcelhuse og enetages rækkehuse. Området syd for er et erhvervsområde med bilsælgere og andre virksomheder.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet24,9 meter
GPS koordinater55.35695629535678,10.404163730139974


Billede af Hestehaven Letbanestation.
Billede af Hestehaven Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 10. august 2022
Download billede



Hjallese Letbanestation var Odense Letbane's endestation og lå 14,4 km. fra første station.

Hjallese Letbanestation er en Letbanestation på Odense Letbane, beliggende ved Hjallese Station i Odense-forstaden Hjallese.

Letbanen kører langs Hestehaven og Hjallesegade op til Hjallese Station, hvor den har endestation. Letbanen kører nord for vejbanerne på hele strækningen. Ved Hjallese Station er regionaltogets perron flyttet til modsatte side, så der er direkte adgang til letbanen. Al indstigning er derfor øst for regionalbanens spor og der etableres en gangbro over Svendborgbanens spor.

Byggeår2021
Åbnet2022.05.28
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
Højdeplacering over havet24,9 meter
GPS koordinater55.357913313956885,10.393505929075916


Billede af letbanetog ud for Hjallese Letbanestation.
Billede af letbanetog ud for Hjallese Letbanestation.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 10. august 2022
Download billede