Der havde længe været tale om at forbinde Slagelse - Værslev banen med Roskilde - Holbæk banen. En række kommuner var blevet forbigået da linjeføringen på København - Roskilde - Kalundborg banen blev fastlagt og da planerne for en sydligere bane kom på tale var en række kommuner straks med som interesserede. Loven af 8. maj 1894 får stadfæstet en bane fra Tølløse over Ruds Vedby til et punkt på Slagelse - Værslev banen.
Der går en del tid med at få fastlagt den endelige linjeføring ligesom finansieringen tager tid og således når man helt hen til foråret 1900 inden anlægsarbejderne endeligt kommer i gang. Anlægsarbejdet forløb dog forholdsvis problemløst og den 22. december 1901 kan man endelig påbegynde den regelmæssige drift på banen.
Da DSB nedlægger trafikken mellem Slagelse og Kalundborg beslutter HTJ sig for at overtage trafikken mellem Høng og Slagelse fra DSB. Efterfølgende har man fra DSB / Banedanmark overtaget hele banen i 1997 og umiddelbart herefter påbegyndt en række moderniseringer.
Da de statslige ejerandele i HTJ blev overdraget til Vestsjællands Amt blev det besluttet at fusionere HTJ med OHJ og danne et nyt selskab, Vestsjællands Lokalbaner A/S (VL). Dette skete i maj måned 2003 og herefter ophørte HTJ med at eksistere som selvstændigt selskab.
Vigtige stamdata for Slagelse-Høng-Tølløse Jernbane (Lokaltog)
Slagelses nuværende station er station nummer to i Slagelse. Den første station lå ca. 600 meter nord for den nuværende og blev anlagt udenfor Slagelse by ved anlægget af Sjællandske Jernbane Selskabs (SJS) banestrækningen fra Roskilde til Korsør i 1856.
Ifm. anlægget af Slagelse-Næstved banen i 1892 valgte man at flytte stationen ind i Slagelse by. Den nuværende stationsbygning, tegnet af statsbanernes arkitekt N.P.C. Holsøe og bygningen blev fredet i 1992.
I 2021 skal Slagelse station total renoveres for et 3 cifret millionbeløb, med bl.a. følgende ændringer:
Fornyelse af perron ved spor 2-5.
Spor 1 og 4 skal forlænges ca. 350 meter.
140 meter spunsvæg til forlængelse af spor 4.
2 nye B-spor.
5 km nye skinner og ca. 7.000 nye sveller skal lægges.
7 km ny sporkasse og 2 km. ballastrensning.
18 sporskifter skal fornys, og de resterende skal fjernes.
Vedde Station blev etableret af DSB som endestation for Sorø-Vedde-banen. Vedde Station var tegnet af tegnet af DSB's chefarkitekt Heinrich Wenck og stod klar i 1902. DSB overtog Sorø-Vedde-banen og stationerne den 20. november 1902 og bane og Vedde Station åbnede den 1. februar 1903. Vedde Station blev et jernbaneknudepunkt da den kom til at betjene både Sorø-Vedde-banen og Høng-Tølløse, som åbnede den 22. december 1901.
Da Vedde Station var en statsbanestation, var statsbanesporet nærmest hovedbygningen og de nordligste spor (og længst væk) var privatbanens (Høng-Tølløse). Øst for Vedde Station var der fire opstillings- og læssespor og i den østligste ende af sporarealet var der en lille remise med én lokomotivplads, men remisen blev dog forlænget i 1903 med træbygning. Ud for remisen var der en lille drejeskive med en effektiv længde på 11,2 meter, samt kul- og vandforsyningsanlæg.
Den 30. juni 1933 ophørte persontrafikken på Sorø-Vedde-banen og driften af Vedde Station overgik fra DSB til Høng-Tølløse banen, men Vedde Station var stadig DSB ejet. Sorø-Vedde-banen blev nedlagt den 7. oktober 1950 og trods det faktum DSB ikke havde en aktiv bane forblev stationen i DSB eje frem til 1958, hvor Høng-Tølløse banen købte Vedde Station af DSB.
Stationsbetjeningen på Vedde Station blev indstillet og Vedde Station blev nedsat til Trinbræt, hvor de resterende bygninger blev frasolgt til privat beboelse i 1983.