Egtved-Bindeballe - operatør: EB

Egtved-Bindeballe Jernbane repræsenterede et af de mange projekter foreslået i den store jernbanelov af 1918, som ikke blev ført ud i livet på trods af dens potentiale til at forbedre jernbanenettets effektivitet og forbindelser.

Lov nummer 185 af den 20. marts 1918 var en ambitiøs lovgivning, der indeholdt forskellige forslag til udvidelser og forbedringer af jernbanenettet i Danmark. Et af disse forslag var en forlængelse af Egtved-Bindeballe Jernbane fra Egtved til Bindeballe Station på Vejle-Vandel-Grindsted Jernbane. Samtidig var der planer om at omlægge Kolding-Egtved Jernbane fra smalspor (1.000 mm) til normalspor for at forbedre dens effektivitet og tilgængelighed.

Den foreslåede omlægning ville have gjort det muligt at spare på omkostningerne mellem Kolding og Bramdrupdam ved at udnytte Troldhedebanens spor og nedlægge Nordbanegården og tilhørende spor. Dog stod Kolding imod dette forslag, da det ville have haft negative konsekvenser for den nordlige bydel. Derudover modsatte Kolding sig også forlængelsen til Vandelbanen, da det ville have ændret det økonomiske og geografiske landskab omkring Egtvedbanens opland.

Jernbanekommissionen fra 1923 vurderede også projektet og frarådede både ombygningen og forlængelsen. Ombygningen ville blive økonomisk udfordrende på grund af banens kurvede forløb, mens forlængelsen ville have udsat Vandelbanen for ekstra konkurrence og risiko.

På grund af disse politiske, økonomiske og logistiske udfordringer blev projektet, ligesom mange andre i den store jernbanelov af 1918, aldrig realiseret. Egtved-Bindeballe Jernbane står dermed som et eksempel på de mange visioner og planer, der ikke blev ført ud i livet på trods af deres potentiale til at forbedre det danske jernbanenet.

Vigtige stamdata for Egtved-Bindeballe


Jernbanens længde i km 20,0
Optaget på JernbanelovJernbaneloven af 20. marts 1918 - LOV nr 185
BaneforkortelseEB
Dato for KoncessionIkke tildelt
Jernbanen åbnetIkke anlagt
Persontrafik nedlagtIkke anlagt
Godstrafik nedlagtIkke anlagt
Jernbanen nedlagtIkke anlagt
SportypeEnkeltsporet
Sporvidde1.435 mm
El driftNej

Litteratur for: Egtved-Bindeballe

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Midtjyske jernbaner
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Midtjyske jernbaner
Niels Jensen
1979
116
København
J. Fr. Clausen
87-11-03904-3