Museumsbanen Maribo-Bandholm



I 1842 byggedes Bandholm havn, der straks blev havn for stiftsbyen Maribo. Kort tid efter startede de første overvejelser om hvorledes transporten mellem Maribo og Bandholm havn kunne forbedres. I 1868 fik en række lokale honoratiores og C. F. Tietgen, dansk erhvervslivs ubestridte topmand på det tidspunkt, tilladelse til anlæggelse af en jernbane, som kunne indvies den 2. november 1869 og åbnes for persontrafik dagen efter.

Maribo-Bandholm Jernbane blev den eneste danske privatbane, der aldrig kom til at give underskud. Godstrafikken havde i mange år størst betydning for banen, da den kom til at virke som havnebane for Maribo.

Banen blev nedlagt 3. oktober 1952, men blev genoplivet i 1962 som Danmarks første veteranjernbane. Dansk Jernbane-Klub fik tilladelse af Lollandsbanen til at køre Museumstog mellem Maribo og Bandholm "på søn- og helligdage, når der ikke kører godstog". Siden har Museumsbanen udvidet sin kørsel noget, idet den har 50-60 trafikdage hvert år.

Hovedbygningen på Bandholm station blev fredet i 1972, og Dansk Jernbane-Klub købte hele stationen i 1984.

Fra den oprindelige Maribo-Bandholm Jernbane eksisterer i dag - foruden Bandholm station - personvognen A 1, som stadig kører på banen.

Maribo-Bandholm, åbnet 3. november 1869, nedlagt 3. oktober 1952, nu veteranbanedrift, hvor følgende stop findes: 
i 1962 fik Dansk Jernbane-Klub tilladelse til at køre veterantog "på søn- og helligdage, når der ikke kører godstog". Dermed startede Danmarks første veteranbane, Museumsbanen Maribo-Bandholm, som siden har udvidet kørslen til 50-60 trafikdage om året med forskellige damplokomotiver, motorlokomotiver og vogne fra perioden 1869 -1925.

Bygningerne og anlægget på Bandholm Station er et meget autentisk interiør, hvilket betyder at bygningerne og stationsområdet ofte også bliver brugt i forbindelse med filmproduktioner.

Billetter købes på hjemmesiden i toget eller på stationerne på og Maribo Bandholm. Der køres efter fast køreplan i sommermånederne. Man kan stige på toget både på Maribo og Bandholm Station.

Se mere her: https://museumsbanen.dk/


Museumsbanen Maribo-Bandholm


Museumsbanen Maribo-Bandholm (Museumsbanen Maribo-Bandholm) servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Maribo-Bandholm Jernbane Museumsbanen Maribo-Bandholm (Oprindelig: MBJ) 7,51869.11.03I drift
Maribo-Bandholm Veteranbane Museumsbanen Maribo-Bandholm 7,51869.11.03I drift


Museumsbanen Maribo-Bandholm (Museumsbanen Maribo-Bandholm) har eller har haft følgende materiel


FotoMaterielAnskaffelsesdatoIbrug til
LJ M 122012I drift
OHJ 519631995

Litteratur for: Museumsbanen Maribo-Bandholm - Museumsbanen Maribo-Bandholm

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Med jernbanen gennem hverdag og arbejde
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Med jernbanen gennem hverdag og arbejde
Anders Madsen
2014
117

Skinne bøger
978-87-983192-6-9