VHV - Veteranjernbanen mellem Haderslev og Vojens


Veteranjernbanen mellem Haderslev og Vojens blev oprettet af en række frivillige personer fra Haderslev, Vojens og Gram i 2011, da Banedanmark ville omdanne banen til cykelsti. Veteranjernbanen er ca. 13 km lang og trods det at banen stadig er statsejet, så står foreningen for vedligehold af skinner, signaler, overkørsler og pasning af vegetationen langs banen. Veteranjernbanen mellem Haderslev og Vojens ejer ikke veteranmateriel selv.

Veteranbanen samarbejder med andre foreninger med godkendt kørende materiel og p.t. er der operatører fra "Veterantog vest" fra Bramming med tidligere DSB-materiel fra sidebaner fra 1950-1965. Her er det de velkendte stålvogne med polstrede lædersæder og enkelte af vognene er med kupeer. Udflugts- og dansevogn er kendt fra Olsenbanden filmen: "Olsenbanden på sporet".

En anden operatører er "Sydjysk veterantog" fra Lunderskov (Den tidligere Kolding Lokomotiv klub eller KLK), der kan præstere unikt ældre veterantogsmateriel. Det er vogne bygget af træ og ofte med de velkendte hårde træsæder. De ældste vogne er fra 1898 og frem til ca. 1910 – 1925. Lokomotivet er det gamle velistandsatte lokomotiv TKVJ 12 bygget i 1916, som indtil 1968 kørte på Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane (TKVJ).

Se mere her: https://veteranbanen-haderslev-vojens.dk/


Veteranjernbanen mellem Haderslev og Vojens (VHV) servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Vojens-Haderslev Veteranjernbane VHV 12,71866.05.02I drift