SJK - Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum


I Struer bag ved stationen ved den gamle godsbane, finder man Midt- og Vestjyllands Jernbane museum, som har sin helt egen unikke samling, og som gemmer på en helt særlig oplevelse – nemlig det gamle MX-lokomotiv, der er med til at bringe mange jernbaneentusiaster forbi museet hvert år.

Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum fortæller om jernbanens store betydning for hele området og for jernbanekøbstaden Struer. På Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum kan man se store samling af lokomotiver, vogne og jernbaneeffekter samt gå på opdagelse i fotos og arkivalier.

Jernbanemuseet er en del af Struer Museum og bliver drevet af frivillige med. Museet rummer i virkeligheden alt, hvad en jernbaneentusiast kunne drømme om. Lokalerne ved den tidligere godsbanebygning i Struer er fyldt til randen med klenodier fra dengang jernbanen dominerede Struer; liggevognen, postpakvognen, Albani godsvognen og mange andre.

Jernbanen spiller en hovedrolle i Struers historie i årerne omkring 1900. På museet kan man derfor se nærmere på jernbanens spæde begyndelse, da De Jysk-Fynske Jernbaners lokomotiv nr. 9 trak det første tog til Struer i 1865. Samlingen på Jernbanemuseet er indhentet fra stationer rundt omkring i Midt- og Vestjylland.

På museet kan man opleve, hvordan et stationsposthus så ud og få et billede af sammenhængen mellem godstransport og postvæsen. Der er indsamlet postkasser og andre postkontorsartikler fra mange forskellige kommuner for at skabe et billede af, hvordan kontoret blev brugt i gamle dage. Her finder man også personaleuniformer, samt en gammel postpakvogn, som er en helt særlig oplevelse.

En sjov detalje i udstillingen, er de gamle rejsegodsmærkater, som blev brugt, når man skulle transportere kufferter og andet bagage. Mærkaterne indikerede bagagens destination og togpersonalet vidste dermed, hvornår denne bagage skulle sættes af eller omflyttes til et andet tog.

Særligt populær er liggevognen, som blev brugt til at transportere amerikanske tropper igennem DDR under den kolde krig. I 1987 blev 9 liggetog købt af DSB. De kørte på to strækninger: København-Struer og København-Frederikshavn.

Det er blot ét af et hav af forskellige tog og godsvogne på museet, med hver deres særlige historie, som man kan komme og opleve i Struer.