HHB - Helsingør-Hornbæk Banen, senere HHGB


HHB - Helsingør-Hornbæk Banen, senere HHGB. I slutningen af 1800-tallet opstod der behov for en jernbane langs Nordsjællands kyst og bl.a. klædefabrikken i Hellebæk viste stor interesse. Der skete dog ikke noget før 1894, hvor en bane mellem Helsingør og Hornbæk blev optaget på Jernbaneloven af 8. maj 1894, hvorefter aktietegningen kunne påbegyndes. Den 24. marts 1904 blev eneretsbevillingen meddelt og straks herefter gik arbejdet med anlæggelse af banen i gang. Året efter - den 22. maj 1906 - kunne banen åbne for drift dog uden indvielsesfest, som var skåret væk for at tage hensyn til den stramme økonomi.

HHB etablerede egen Station i Grønnehave, som lå i den nordlige ende af Helsingør, og havde et forbindelsesspor langs havnen til Helsingør Statsbanestation. Fra 1908 blev alle HHB tog videreført til en holdeplads på gaden ved Toldboden overfor Statsbanestationen. Fra Grønnehave fulgte banen kysten til Marienlyst Trinbræt, Sommariva Trinbræt (kom til i 1928), Højstrup Trinbræt, Julebæk Trinbræt, Hellebæk Station, Ålsgårde Station, Odinshøj Trinbræt, Skibstrup, Saunte Station, Karinebæk Trinbræt (kom til i 1991) og Hornbæk Station.

Banen åbnede med 6 tog i hver retning og driften blev normalt afviklet med kun en togstamme. I ferier og på helligdage var alt materiel dog i brug og både pakvogne og godsvogne blev indrettet til bænkevogne med løst monterede træbænke. De første år havde Hornbækbanen hver år overskud og dette steg under den 1. verdenskrig.

Til driften indkøbtes et nyt lokomotiv fra Maffei samt to brugte P-maskiner fra DSB. Personvognsmateriellet bestod af fire temmelig usædvanlige bogietagryttervogne med midtergang fra Vulcan og de kun seks godsvogne kom ligeledes fra Vulcan i Maribo. Trafikken oversteg alle forventninger og allerede i 1907 indkøbtes et nyt større lokomotiv fra Henschel samt fire 2-akslede personvogne fra Scandia i Randers.


Helsingør-Hornbæk Banen, senere HHGB (HHB) servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Helsingør-Hornbæk-Gilleleje Banen LT (Oprindelig: HHGB) 24,91906.05.22 (Helsingør-Hornbæk) og 1916.07.10 (Hornbæk-Gilleleje)I drift

Litteratur for: HHB - Helsingør-Hornbæk Banen, senere HHGB

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Hornbækbanen på postkort
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Hornbækbanen på postkort
P. Thomassen
1980
37

Haase