ANSJ - Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane, senere AHB


Loven af 8. maj 1894 indeholdt en jernbane mellem Års - Nibe og Svenstrup. Selv om navnet antyder en bane i Himmerland var der egentlig tale om en bane mellem Års og Aalborg. Det var så praktisk indrettet at man fra Svenstrup kunne benytte samme spor som Ålborg - Hadsund Jernbane der var med på samme jernbanelov. Staten ydede et tilskud på halvdelen af anlægsudgiverne til de fleste af banerne på denne lov og således også til denne.

Den 23. december 1895 blev der udstedt koncession til banen. Indvielsen af strækningen fandt sted den 15. juli 1899. Ankomsten af de mange nye privatbaner i disse år fik Statsbanerne til at nedlægge forbud mod anvendelsen af Aalborg banegård. I etaten var man bekymret for at den stigende trafik fra privatbanerne ville gå ud over driftsafviklingen på Aalborg banegård. Dette forhold medførte at man i en par år måtte lade sig nøje med at køre til privatbanernes godsbanegård. Det holdt dog ikke længe og efter et par år, nærmere betegnet i 1902, havde man fået opført en ny og større station med kapacitet til alle oplandets privatbaner. Da banen gennemløb et forholdsvis kuperet område stillede dette specielle krav til lokomotiverne.

Det betød at man ikke kunne anvende samme typer som de øvrige Ålborg baner og derfor blev der anskaffet større lokomotiver til ANSJ.
De nye lokomotiver kom fra Cockerill i Belgien og var på 46,3 tons tjenestevægt - hvilket var mere en 10 tons tungere end de øvrige Ålborg baners lokomotiver. Maskinerne fik numrene 21 - 24 og blev leveret i 1898. Da banen skiftede navn til AHB i 1910 fulgte lokomotiverne med og de forblev i tjeneste til 1949. ANSJ blev senere forlænget til Hvalpsund og tog i den anledning navneforandring til AHB (Aalborg - Hvalpsund Banen).

I bestræbelserne på at nedbringe driftsomkostningerne og få en mere rationel drift for områdets baner etablerede man i 1915 Aalborg Privatbaner i hvilken også AHB indgik.


Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane, senere AHB (ANSJ) servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Aalborg-Hvalpsund Jernbane APB (Oprindelig: AHB) 75,11899.07.161969.03.31
Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane ANSJ 49,61899.07.161969.03.31

Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane, senere AHB (ANSJ) havde følgende banemærkerLitteratur for: ANSJ - Aars-Nibe-Svendstrup Jernbane, senere AHB

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Nordjyske jernbaner
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Nordjyske jernbaner
Niels Jensen
1976
119
København
J. Fr. Clausen
87-11-03756-3