VaGJ - Varde-Grindsted Jernbane, ændret til VGJ i 1957


Denne banes historie går helt tilbage til loven af 24. april 1864. Dengang blev det besluttet at anlægge en tværbane til Grindsted. Desværre var man noget tvetydig med hensyn til udgangspunktet og det medførte en langvarig strid mellem Varde og Esbjerg om hvilken by der skulle være udgangspunkt for denne bane. Den opmærksomme læser vil nok have gættet at Varde løb af med sejren.

Loven af 29. april 1913 angav en bane mellem Grindsted og Varde eller Tistrup. Amtet var absolut ikke stemt for at støtte en bane til Tistrup og dermed fik Varde endelig banen. Dette faktum blev fuldbyrdet med en koncession den 4. juni 1915. I foråret 1916 kom der gang i anlægsarbejdet og den 12. april 1919 kunne banen indvies.

Da var der også gået 55 år siden den først var nævnt i en lov. Den regelmæssige trafik blev påbegyndt den 13. april 1919 med 3 daglige tog i hver retning.

Lidt usædvanligt for Varde-banerne gik denne bane næsten stik øst ud af byen og syd om Varde Å. Fra Varde H løb banen gennem Sønder Varde og Gellerup Plantage til Næsbjerg station. Fra Næsbjerg svingede banen i nordøstlig retning gennem Biltoft (T) og Öse (T). Fra Öse små tre kilometer videre til Nordenskov station. Ikke langt fra Nordenskov, men inden den lille holdeplads ved Gravlund, der lå 4 kilometer fra Nordenskov, svingede banen stik nord i retning Ansager. Mellem Nordenskov og Gravlund krydsede banen Holme Å. Først ved Ansager station, 23 kilometer fra Varde, støder banen første gang på udløbere af Varde Å. Mølby station ligger 5 kilometer fra Ansager og det er på denne strækning af banen krydser Varde Å. Mølby station er egentlig navnet på stationen i Skovlund. Fra Mølby fortsætter banen i nordlig retning en 2 - 3 kilometer inden den når Tyndkær trinbræt. Her svinger banen igen stik øst og fortsætter i retning Grindsted. Inden den når så vidt skal den først passere de fire kilometer mellem Tyndkær og Eg. Mellem Eg og Grindsted var der holdepladser ved Jerrig og Loft.


Varde-Grindsted Jernbane, ændret til VGJ i 1957 (VaGJ) servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Varde-Grindsted Jernbane VaGJ 44,31919.04.121972.03.31