Holbæk Banegård (Hk) [1874-1972], en artikel om Holbæk Banegård






Holbæk Banegård: En Historisk Rejse (1874-1972)

Holbæk Banegård har spillet en central rolle i udviklingen af jernbanetrafikken på Sjælland siden dens næsten færdige åbning i 1875 som en del af Roskilde-Kalundborg-strækningen. Gennem årene er banegården blevet udvidet og moderniseret flere gange, især med åbningen af Odsherreds Jernbane i 1899, som førte til øget trafik og behov for yderligere faciliteter. Denne artikel belyser de vigtigste milepæle i Holbæk Banegårds historie frem til den store ombygning i 1970'erne.

Åbningen af Holbæk Banegård og Integration med Odsherreds Jernbane

Holbæk Banegård blev oprindeligt opført som en del af Roskilde-Kalundborg-strækningen, der åbnede i 1875. Banegården blev hurtigt et vigtigt knudepunkt for både passager- og godstrafik. Med åbningen af Odsherreds Jernbane den 17. maj 1899 blev Holbæk Banegård yderligere udvidet for at kunne rumme den stigende trafik.

Odsherreds Jernbanes egne anlæg på Holbæk Banegård var dog meget beskedne. Vest for den oprindelige banegårdsbygning benyttede jernbanen en del af DSB's perron samt et perronspor med et omløbsspor, der løb sammen i en drejeskive. Denne drejeskive lå omtrent der, hvor Lindevej i dag munder ud i busholdepladsen. Odsherreds Jernbane havde også et kort bagspor, der blev brugt til vognopstilling.

Øget Trafik og Nye Udvidelser i Midten af det 20. Århundrede

I løbet af 1950'erne steg trafikken på Odsherreds Jernbane markant, hvilket førte til behovet for en ekstra perron. En smal træperron blev derfor opført langs omløbssporet for at lette passagertrafikken. Samtidig var remiseforholdene for Odsherreds Jernbane begrænsede. I DSB's remise havde jernbanen lejet plads til to lokomotiver samt et lille opholdsværelse for lokomotivpersonalet. For at imødekomme de stigende behov byggede Odsherreds Jernbane yderligere to remisespor.

Odsherreds Jernbane delte også værksted med Høng-Tølløse Jernbane, og i 1904 blev der opført et fælles værksted, der kunne tages i brug den 1. januar 1905. Dette værksted blev senere udvidet, og i 1916 fik Odsherreds Jernbane sin egen kulgård med tilhørende kran. Denne udvidelse krævede også investeringer i infrastrukturen, herunder en vejunderføring under sporarealet på Lindevej.

Administrationsbygningen på Jernbanepladsen

I takt med at Odsherreds Jernbane og Hørve-Værslev Jernbane voksede, blev det oprindelige hovedkontor for småt. Derfor købte Odsherreds Jernbane i 1918 en grund overfor Holbæk Banegård med henblik på opførelsen af en ny administrationsbygning. Byggeriet, der kostede 117.000 kr., stod færdigt i 1920 og omfattede senere også en direktørbolig i tagetagen, som blev indrettet i 1954/1955.

Denne administrationsbygning, der stadig eksisterer i dag, ligger på Jernbaneplads 6 i Holbæk og har været et centralt omdrejningspunkt for jernbanens drift i mange år.

Værkstedsudvidelser og Udfordringer med Pladsen

Hørve-Værslev Jernbane delte også værksted med Odsherreds Jernbane og Høng-Tølløse Jernbane, hvilket skabte behov for yderligere udvidelser. I 1919 blev en grund købt, og en større værkstedudvidelse blev sat i gang. Denne proces strakte sig over fem år på grund af kompleksiteten i arbejdet. Efter anskaffelsen af motormateriel i 1928 blev værkstedet endnu engang udvidet.

Desværre ramte en stor brand værkstedet i 1945, hvor mange værdier gik tabt. Ved genopførelsen i 1945/1946 blev værkstedet igen udvidet, og i 1950 opførte Odsherreds Jernbane en ny remise med plads til fire motorlokomotiver og skinnebusser. Denne remise spillede en vigtig rolle i driften af Odsherreds Jernbane.

Den Store Ombygning i 1960'erne og 1970'erne

I 1966 begyndte en større oprydning og ombygning af Holbæk Banegård for at gøre plads til en ny og moderniseret station. Odsherreds Jernbanes remise fra 1950, der kun havde været i brug i omkring 20 år, måtte rives ned for at gøre plads til den nye station. Som en del af denne proces blev et nyt sporområde anlagt i 1966/1967 med en tresporet remise og en 18 meter drejeskive. Odsherreds Jernbane betalte for sporområdet, mens DSB finansierede remisen og drejeskiven.

I 1971 blev Odsherreds Jernbane tildelt et nyt perronspor ved Holbæk Stations nye ø-perron, som blev anlagt mellem DSB's perronspor. Der blev også anlagt tre depotspor til henstilling af Odsherreds Jernbanes materiel, mens det tidligere bagspor med eftersynsgrube blev bevaret.

Den Nye Holbæk Station (1972)

Holbæk Banegård gennemgik en omfattende forvandling i 1970'erne, og den nye station stod klar i 1972. Ombygningen af hele stationsområdet fortsatte dog frem til 1974, hvor den endelige fuldførelse fandt sted. Odsherreds Jernbane fik sit eget perronspor ved perron 1 (spor 0), hvilket gjorde det muligt at betjene passagererne mere effektivt.

Den nye stationsbygning blev tegnet af arkitekten Ole Ejnar Bonding og var en modernistisk bygning, der passede til tidens arkitektoniske stil. Den tidligere banegårdsbygning fra 1874, som var tegnet af arkitekten A. Ahrens, blev nedrevet i forbindelse med ombygningen og havde næsten nået sin 100-års jubilæum.

Holbæk Banegård i Dag

I dag er Holbæk Station en moderne og vigtig station på Sjælland, der betjener både regionaltog og lokalbaner. Odsherreds Jernbane, som nu er en del af Lokaltog, opererer fortsat fra stationen og forbinder Holbæk med de omkringliggende byer og områder. Den moderniserede stationsbygning og de forbedrede faciliteter sikrer, at stationen kan håndtere den store trafikmængde og forblive et centralt knudepunkt for togtrafikken på Sjælland.

Den modernistiske arkitektur, der blev introduceret i 1970'erne, står stadig som et symbol på den tid, hvor jernbanetransporten i Danmark undergik store forandringer. Holbæk Station forbliver en vigtig del af den lokale og regionale transportinfrastruktur, og den fortsætter med at spille en central rolle i at forbinde Sjælland med resten af landet.

Holbæk Banegård har en rig historie, der strækker sig over næsten 100 år, fra dens oprettelse i 1874 til den store modernisering i 1970'erne. Stationen har været et vigtigt knudepunkt for både DSB og privatbaner som Odsherreds Jernbane, og den har gennemgået store forandringer og tilpasninger for at kunne imødekomme skiftende behov i jernbanetransporten.

I dag fungerer Holbæk Station som et moderne og effektivt transportknudepunkt, der betjener både passagerer og gods, og den forbliver en essentiel del af Sjællands transportnet.


Stamdata for Holbæk Banegård [1874-1972]

Byggeår1874
Åbnet1874.12.30
Nedlagt1972
Nedrevet1972
ArkitektAdolf Ahrens
StednavneforkortelseHk
Højdeplacering over havet9,0 meter
GPS koordinater55.716141,11.707828


Oversigt over andre stationer fra Holbæk

FotoStationens navnBeskrivelse
Stedet er fotograferetHolbæk Station (Hk)Holbæk Station: En Historisk Rejse fra 1875 til NutidenHolbæ...
Stedet er fotograferetHolbæk Banegård (Hk) [1874-1972]Holbæk Banegård: En Historisk Rejse (1874-1972)Holbæk Banegå...





Billede af Holbæk Banegård [1874-1972]

Postkort med Holbæk Banegård.
Postkort med Holbæk Banegård.
Arkiv: danskejernbaner.dk - Dato: 1908.12.23 (Postgået)


Billeder af Holbæk Banegård [1874-1972]

Billede af Holbæk Banegård.
Billede af Holbæk Banegård. Prioriteret materiale Prioriteret materiale Prioriteret materiale
Fotograf: Det Kgl. Bibliotek, Aero Dansk Luftfotografering - Dato: 1928-1972 - LINK til kilde.


Noter til: Billede af Holbæk Banegård.

Titel:- 1928-1972 -
Sted:Danmark, Sjælland, Holbæk
Postnummer:4300
By:Holbæk
Ophav:Aero Dansk Luftfotografering
År:1928-1972

Id:DTL00020_p_001.tif


Billede af Holbæk Banegård - Banegård er nedrevet, men Holbæk Banegård har ligget her.
Billede af Holbæk Banegård - Banegård er nedrevet, men Holbæk Banegård har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 25. juli 2022
Download billede

Billede af Holbæk Banegård - Banegård er nedrevet, men Holbæk Banegård har ligget her.
Billede af Holbæk Banegård - Banegård er nedrevet, men Holbæk Banegård har ligget her.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 25. juli 2022
Download billede

Postkort med Holbæk Banegård [1874-1972]

Postkort med Holbæk Banegård.
Postkort med Holbæk Banegård.
Arkiv: danskejernbaner.dk - Dato: Ukendt


Noter til: Postkort med Holbæk Banegård.

E. Andersen, Banegårdskiosken, Tlf. 890 Holbæk. Nr. 12518


Postkort med Holbæk Banegård.
Postkort med Holbæk Banegård.
Arkiv: danskejernbaner.dk - Dato: 1949.03.03 (Postgået)


Noter til: Postkort med Holbæk Banegård.

Stenders Forlag Eneberettiget - Holbæk 151


Postkort med Holbæk Banegård.
Postkort med Holbæk Banegård.
Arkiv: danskejernbaner.dk - Dato: 1933


Tegninger af Holbæk Banegård [1874-1972]

Tegning af Holbæk Banegård.
Tegning af Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1946 (juni) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Hovedbygning.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 6/1946
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-hovedbygning-planer-scan447


Tegning af Holbæk Banegårds Traktorskur.
Tegning af Holbæk Banegårds Traktorskur.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1932 (september) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegårds Traktorskur.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Traktorskur.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 9/1932
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbak-traktorskur-scan27835


Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.
Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1919 (juni) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Hestestald.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 6/1919
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-hestestald-scan513


Tegning af Østre signalhus ved Holbæk Banegård.
Tegning af Østre signalhus ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1919 (juni) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Østre signalhus ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Østre signalhus.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 6/1919
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-østre-signalhytte-1900-scan407


Tegning af Holbæk Banegård.
Tegning af Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1915 (februar) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Hovedbygning.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 2/1915
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-hovedbygning-facader-tværsnit-mm-scan438


Tegning af Holbæk Banegård.
Tegning af Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1911 (februar) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Bygning med opholdsværelser for maskinpersonalet.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 2/1911
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-bygning-m-opholdsværelser-f-maskinpersonalet-scan427


Tegning af Udhus vest for Holbæk Banegård.
Tegning af Udhus vest for Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1909 (oktober) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Udhus vest for Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: De danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Udhus vest for hovedbygningen.
Infrastrukturejer: De danske Statsbaner
Motivdato: 10/1909
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-udhus-vest-f-hovedbygningen-scan418


Tegning af Holbæk Banegårds remise. (reduceret i 1972 ifm. ny station)
Tegning af Holbæk Banegårds remise. (reduceret i 1972 ifm. ny station)
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1903 (maj) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegårds remise. (reduceret i 1972 ifm. ny station)

Transportselskab/ operatør: Statsbanedriften (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Remise. Sign: H. Wenck.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 5/1903
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbak-remise-scan26873


Tegning af Holbæk Banegårds Værkstedsbygning. Sign.: H. Wenck.
Tegning af Holbæk Banegårds Værkstedsbygning. Sign.: H. Wenck.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1903 (maj) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegårds Værkstedsbygning. Sign.: H. Wenck.

Transportselskab/ operatør: Odsherreds Jernbane (OHJ)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Holbæk - Nykøbing Sjælland
Beskrivelse: Værkstedsbygning. Sign.: H. Wenck.
Infrastrukturejer: Odsherreds Jernbanens Aktieselskab
Motivdato: 5/1903
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: OHJ-Holbaek-vaerkstedet-scan27031


Tegning af Holbæk Banegårds remise.
Tegning af Holbæk Banegårds remise.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1903 (maj) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegårds remise.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Remise.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 5/1903
Fotograf/ billedkunstner: Sign.: H. Wenck
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbak-remise-scan26872


Tegning af Presenningsrum og pladsretirader ved Holbæk Banegård.
Tegning af Presenningsrum og pladsretirader ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1902 (juni) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Presenningsrum og pladsretirader ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Presenningsrum og pladsretirader.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 6/1902
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-pressingsrum-og-pladsretirade-scan391


Tegning af Værkstedsbygning ved Holbæk Banegård.
Tegning af Værkstedsbygning ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1900 (oktober) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Værkstedsbygning ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Værkstedsbygning.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 10/1900
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-værkstedsbygning-1900-scan435


Tegning af Vestre signalhus ved Holbæk Banegård.
Tegning af Vestre signalhus ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1900 (november) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Vestre signalhus ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Vestre signalhus.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 11/1900
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-vestre-signalhus-scan422


Tegning af Brændehus for Maskinafdelingen ved Holbæk Banegård.
Tegning af Brændehus for Maskinafdelingen ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1899 (november) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Brændehus for Maskinafdelingen ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Brændehus for Maskinafdelingen.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 11/1899
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-brændehus-for maskinafdelingen-scan433


Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.
Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1899 (december) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Hestestald.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 12/1899
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-hestestald-1899-scan393


Tegning af Holbæk Banegårds remise.
Tegning af Holbæk Banegårds remise.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1899 (december) - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Holbæk Banegårds remise.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Lokomotivremise.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 12/1899
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-lokomotivremise-scan406


Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.
Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1899 - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Hestestald ved Holbæk Banegård.

Transportselskab/ operatør: Statsbaneanlægene (DSB)
Jernbanested: Holbæk
På strækningen: Roskilde - Kalundborg
Beskrivelse: Hestestald.
Infrastrukturejer: Statsbanedriften
Motivdato: 1899
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Ulrik T. Jensens samling
Scannummer: DSB-Holbæk-hestestald-1899-scan392


Google Street View af Holbæk Banegård [1874-1972]

Google Street View af Holbæk Banegård.
Kilde: © Street View, by Google Maps - Dato: den 29. december 2021 - LINK til kilde.


Kort over Holbæk Banegård [1874-1972]

Historisk kort over Holbæk Banegård [1874-1972]
Kort over Holbæk Banegård [1874-1972] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Holbæk Banegård [1874-1972]
Kort over Holbæk Banegård [1874-1972] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Holbæk Banegård [1874-1972]
Kort over Holbæk Banegård [1874-1972] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topgrafisk kort 1980-2001)

Historisk kort over Holbæk Banegård [1874-1972]
Kort over Holbæk Banegård [1874-1972] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topografisk kort 1953-1976)

Historisk kort over Holbæk Banegård [1874-1972]
Kort over Holbæk Banegård [1874-1972] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Lave Målebordsblade 1901-1971)


Litteratur for: Holbæk Banegård [1874-1972]

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Forsvundne stationer
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Forsvundne stationer
Peer Thomassen
1988
80

Bane Bøger
87-88632-19-9