Ullerslev Teknisk Station


Ullerslev blev etableret fra Nyborg-Odense-Middelfart banens åbning den 7. september 1865 og var af typen "stationsbygningerne på hierarkiets lavere trin - 4. klasse", som var udprægede typehuse, der blev opført over de samme tegninger. De fire stationer af 4. klasse, på Nyborg-Odense-Middelfart banen, blev anlagt ud for landsbyerne Ullerslev, Tommerup, Nørre Aaby og Aarup.

Til at forsyne lokomotiverne med vand og brændstof var der kuldepoter på endestationerne. I henhold til kontrakten skulle der være vandtårne i Nyborg, Odense og Middelfart – det vandtårn, som var planlagt for Middelfart Station, blev i stedet bygget i Strib – og derudover på én landstation øst, og to vest for Odense. Valget faldt på Ullerslev, Tommerup og Nørre Aaby.

På købstadsstationerne lå varehuset på samme side af sporet som stationsbygningen og havde egen indgang direkte fra vejen. På 4. klasses-stationerne skulle man derimod ind på stationsområdet for at nå varehuset, som lå over for stationsbygningen på den anden side af sporet, med undtagelse af Tommerup, hvor det lå på samme side.

At varehusene af 4. stationsklasse ikke var indrettet på samme praktiske måde som de større skyldtes en forventning om, at godsmængden på landstationerne ville være meget mindre end købstadsstationernes. Det var lidt af et fejlskøn. Godt nok var godsmængden mindre, men faktisk indgik der til Aarup og Tommerup henholdsvis 25.000 og 18.000 tons "almindeligt Fragtgods" i driftsåret 1866-1867.

Ullerslev Station havde i en lang årrække en vis betydning, hvor bl.a. udgik Kertemindes eneste dagvognsrute herfra. I tidens løb fik Ullerslev en del godstransporter, medens persontrafikken overgik til rutebiler.

Ullerslev Station blev nedsat til trinbræt med sidespor i 1973. Ullerslev Trinbræt blev under megen protest nedlagt sammen med Marslev, Langeskov og Hjulby Station den 22. maj 1977, da de lokale tog imellem Nyborg og Odense ophørte. Der var dog et morgentog fra Nyborg til Odense, som stoppede på de gamle stationer frem til 27. maj 1979. Ullerslev sidespor ophørte med betjening i 1979. Ullerslev fortsatte dog som Teknisk station.

Sidesporet blev brugt frem til 1987 og blev officielt nedlagt i 1988.

Ullerslev Stationsbygning, der var tegnet af arkitekt Thomas Arboe, blev nedrevet i 1975.


Stamdata for Ullerslev Teknisk Station


Byggeår1979
Åbnet1979.05.27
NedlagtI drift
NedrevetEksisterer stadig
StednavneforkortelseUv
Højdeplacering over havet9,8 meter
GPS koordinater55.35443186,10.66552504


Oversigt over andre stationer fra Ullerslev

FotoStationens navnBeskrivelse
Stedet er fotograferet Ullerslev Teknisk Station (Uv)Ullerslev blev etableret fra Nyborg-Odense-Middelfart banens...
Stedet er fotograferet Ullerslev Trinbræt med Sidespor (Uv) [1973-1979]Ullerslev blev etableret fra Nyborg-Odense-Middelfart banens...
Stedet er fotograferet Ullerslev Station (Uv) [1865-1973]Ullerslev blev etableret fra Nyborg-Odense-Middelfart banens...Ullerslev Teknisk Station servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Nyborg-Odense-Middelfart DSB 79,01865.09.07I drift


Banedanmarks Data for Ullerslev Teknisk Station

Stations DATA fra Banedanmarks Open Data: http://geodata-banedanmark.opendata.arcgis.com/
Stations DATA hentet: 2022-05-09 20:47:06
Afsnits navnUllerslev
Afsnits typeTeknisk Station
Afsnits forkortelseUv
Afsnits GPS koordinater55.35443186,10.66552504

Krak luftfoto 1954 vs 2020 af Ullerslev Teknisk StationBillede af Ullerslev Teknisk Station

Billede af Ullerslev Teknisk Station.
Billede af Ullerslev Teknisk Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 29. oktober 2009
Download billede

Kort over Ullerslev Teknisk Station

Historisk kort over Ullerslev Teknisk Station
Kort over Ullerslev Teknisk Station - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Ullerslev Teknisk Station
Kort over Ullerslev Teknisk Station - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Ullerslev Teknisk Station
Kort over Ullerslev Teknisk Station - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topgrafisk kort 1980-2001)

Historisk kort over Ullerslev Teknisk Station
Kort over Ullerslev Teknisk Station - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topografisk kort 1953-1976)

Historisk kort over Ullerslev Teknisk Station
Kort over Ullerslev Teknisk Station - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Lave Målebordsblade 1901-1971)