Enghave Station (Av) [1923-1984], en artikel om Enghave Station




Enghave Station – En vigtig station i Københavns jernbanehistorie

Enghave Station var i mere end et århundrede en vigtig del af Københavns jernbanenet. Stationen blev oprindeligt åbnet som Vester Fælledvej Billetsalgssted den 1. december 1911 og fungerede i mange år som en mindre station for lokal- og fjerntrafik. Den blev først officielt omdøbt til Enghave Station den 1. oktober 1923.

Stationen spillede en særlig rolle i udviklingen af S-togsnettet og fungerede i en årrække også som mellemblokpost for fjerntrafikken. På trods af betegnelsen "station" har Enghave aldrig været mere end et billetsalgssted, uden større ekspeditionsmæssige funktioner.

Efter at have tjent som en vigtig del af det københavnske bybillede i over 100 år blev Enghave Station lukket og erstattet af Carlsberg Station den 3. juli 2016. Den nye station blev placeret et par hundrede meter mod vest på området, hvor den tidligere Carlsberg godsstation, Station Hof, lå.

Stationens tidlige år og oprindelige funktion

Ved åbningen i 1911 var Enghave Station et simpelt billetsalgssted uden lukkede venteområder. Dette betød, at passagererne var udsat for vejr og vind, mens de ventede på toget. Først i 1914 blev der opført en egentlig ventesal, hvilket forbedrede komforten for de rejsende.

I de første år efter åbningen var stationen primært beregnet til Frederiksundbanens tog, og der blev kun solgt billetter til denne strækning. Stationens betydning voksede dog gradvist, og senere begyndte også fjerntog at stoppe ved Enghave.

Enghave Station og S-togsnettet

Den 1. november 1934 blev Enghave Station en del af Københavns S-togsnet, da S-banen blev forlænget fra København H til Valby. Dette var en del af en større elektrificering og modernisering af den københavnske jernbaneinfrastruktur, som gjorde det lettere for pendlere at rejse mellem forstæderne og hovedstaden.

I perioden 1934-1941 var Enghave en overgangsstation mellem den enkeltsporede og dobbeltsporede del af S-togsnettet. Dette betød, at stationen i en årrække var et teknisk knudepunkt, hvor der skulle koordineres mellem forskelligt konfigurerede togstrækninger.

Nedlæggelsen af fjerntogsperronerne

Enghave Station var i en årrække også betjent af fjerntog, hvilket gjorde den til et vigtigere trafikknudepunkt end mange af de øvrige mindre stationer i København. Stationens fjerntogsperroner blev dog nedlagt den 26. maj 1941 i forbindelse med anlægget af det fjerde hovedspor mellem Enghave og Valby.

Dette betød, at stationen fra da af primært fungerede som en lokal S-togsstation, mens fjerntrafikken blev omlagt til større stationer som København H og Valby.

Sammenhæng med Carlsberg og Station Hof

Enghave Station lå tæt på Carlsbergs store produktionsområde, hvilket også havde indflydelse på stationens placering og trafik. På stationens nordlige side løb sporene til den nu nedlagte Station Hof, der fungerede som Carlsbergs godsstation.

Station Hof blev åbnet i 1937 og var et vigtigt knudepunkt for transporten af øl og andre varer fra Carlsberg Bryggerierne. Den strategiske placering gjorde det muligt at transportere gods direkte fra bryggeriet til resten af Danmark og udlandet.

Efter Carlsbergs nedlæggelse af bryggeriaktiviteterne i området blev grunden omdannet til en ny bydel, kendt som Carlsberg Byen. Denne udvikling førte også til en større ændring af infrastrukturen i området, hvilket resulterede i Enghave Stations nedlæggelse og opførelsen af den nye Carlsberg Station.

Enghave Stations bygninger og arkitektur

Den oprindelige stationsbygning blev tegnet af Heinrich Wenck, en af de mest betydningsfulde danske jernbanearkitekter, der også stod bag ikoniske stationer som København H og flere provinsstationer.

Enghave Stations Wenck-tegnede bygning stod frem til 1984, hvor den blev revet ned og erstattet af en ny, mere moderne station. Den oprindelige bygning havde gennem årene været udsat for forfald, og den blev efterhånden betragtet som utidssvarende.

Den nye stationsbygning var funktionel, men blev aldrig anset for at have den samme arkitektoniske værdi som Wencks oprindelige design.

Nedlæggelsen af Enghave Station og etableringen af Carlsberg Station

Enghave Station blev officielt nedlagt den 3. juli 2016 og erstattet af Carlsberg Station, som blev placeret et par hundrede meter mod vest. Den nye station blev opført for at betjene den nye Carlsberg Byen, som er blevet en central del af byudviklingen i området. Carlsberg Station har moderne faciliteter og en bedre integration med det nye bymiljø, hvilket gør den mere attraktiv for de mange pendlere og beboere i området.


Stamdata for Enghave Station [1923-1984]

Byggeår1911
Åbnet1923.10.01
Nedlagt1984
Nedrevet1984
ArkitektHeinrich Wenck
StednavneforkortelseAv
Højdeplacering over havet8,4 meter
GPS koordinater55.66334822987973,12.53965158237541


Oversigt over andre stationer fra Enghave

FotoStationens navnBeskrivelse
Stedet er fotograferetCarlsberg S-togstrinbræt (Cb)Carlsberg S-togstrinbræt – En Moderne Station med Historiske...
Stedet er fotograferetEnghave Station (Av)Enghave Stations historieEnghave Station spillede en vigtig ...
Enghave Station (Av) [1923-1984]Enghave Station – En vigtig station i Københavns jernbanehis...
Vester Fælledvej Billetsalgssted (Av) [1911-1923]Vester Fælledvej Billetsalgssted – Forløberen til Enghave St...





Tegninger af Enghave Station [1923-1984]

Tegning af Enghave Omformerstation ved Enghave Station.
Tegning af Enghave Omformerstation ved Enghave Station.
Kilde: Danmarks Jernbanemuseum - Dato: 1933 - LINK til kilde.


Noter til: Tegning af Enghave Omformerstation ved Enghave Station.

Transportselskab/ operatør: Danske Statsbaner (DSB)
Jernbanested: Enghave Omformerstation (1.)
På strækningen: København H - Hellerup (S-bane)
Beskrivelse: Plantegning af omformerstationens tre etager. Transformatorkamrene er af hensyn til kølingen ført gennem flere etager. Til højre ses rummene for de 30.000 Volt/10.000 Volt transformatorer (a). (b) angiver ensrettertransformatorerne. Bag disse findes 10.000 Volt olieafbrydere (c) og hjælpetransformatorerne (d) (e) er prøverummet, (f) batterirummet. - I næste etage findes køleanlæggene (g) for ensretterne, omfordelerne (h), værkstedet (i) samt relærummet (j). - I den øverste etage findes, lige over hver sin transformator, ensretterne (k), alle hurtigafbryderne (l) for ensretterne og de afgående 1.500 Volt fødekabler og endelig lokaltavlen (m) og kontrolrummet (n), hvorfra alle omformerstationerne i nettet manøvrereres og kontrolleres. De andre omformerstationer er bygget på lignende måde men mangler tilbygningen med kontrolrum og værksted samttransformatorrummene i gavlen.
Motivdato: 1933
Anslået motivdato: ca. 1933
Fotograf/ billedkunstner: ukendt
Delsamling: Københavns Foto-Service
Scannummer: DJM01-00003294


Kort over Enghave Station [1923-1984]

Historisk kort over Enghave Station [1923-1984]
Kort over Enghave Station [1923-1984] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Enghave Station [1923-1984]
Kort over Enghave Station [1923-1984] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Enghave Station [1923-1984]
Kort over Enghave Station [1923-1984] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topgrafisk kort 1980-2001)

Historisk kort over Enghave Station [1923-1984]
Kort over Enghave Station [1923-1984] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topografisk kort 1953-1976)

Historisk kort over Enghave Station [1923-1984]
Kort over Enghave Station [1923-1984] - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Lave Målebordsblade 1901-1971)


Litteratur for: Enghave Station [1923-1984]

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Flere forsvundne stationer
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Flere forsvundne stationer
Morten Flindt Larsen
1994
80

Bane Bøger
87-88632-49-0