Silkeborg SKRJ Trinbræt, en artikel om Silkeborg SKRJ Trinbræt




Silkeborg SKRJ Trinbræt – Endestation for Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane

Silkeborg SKRJ Trinbræt var endestationen for Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane, en bane med en noget besværlig opstartshistorie og en utraditionel placering. Til forskel fra de fleste jernbanelinjer, der sluttede inde på hovedstationens område, blev Silkeborg SKRJ Trinbræt placeret på forpladsen foran Silkeborg Station.

Beslutningen om denne placering var resultatet af en række strategiske og økonomiske overvejelser. Da banen fra Horsens over Bryrup til Silkeborg samtidig blev planlagt, opstod der en interessekonflikt mellem de to baner. Da godstrafikken forventedes at være større på Horsens-Bryrup-Silkeborg-banen, fik denne en ordinær optagelse på Silkeborg Station. Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane måtte derfor nøjes med en placering udenfor stationsområdet, hvilket førte til oprettelsen af Silkeborg SKRJ Trinbræt.

Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbanes vanskelige start

Den oprindelige plan for Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane blev vedtaget i jernbaneloven af 8. maj 1894. Strækningen skulle forbinde Rødkærsbro med Kjellerup og fortsætte videre til Silkeborg, hvilket ville give byen en ny transportforbindelse og forbedre infrastrukturen i det midtjyske område.

Projektet blev imidlertid ramt af økonomiske vanskeligheder, og den nødvendige kapital blev aldrig skaffet. Som følge heraf blev det besluttet at opdele projektet i etaper. Først blev strækningen mellem Kjellerup og Rødkærsbro prioriteret, og denne bane kom med i jernbaneloven af 27. maj 1908. Koncessionen til anlægget blev tildelt den 6. juni 1910, og efter flere års arbejde blev jernbanen endelig indviet den 23. juli 1912.

Efter banens åbning fortsatte arbejdet med at forlænge den til Silkeborg. I februar 1917 blev der indsendt en officiel begæring om at fortsætte banen mod syd, og den 20. marts 1918 blev loven om forlængelsen vedtaget. Koncessionen blev givet den 13. marts 1919, hvilket banede vejen for opførelsen af den sidste del af strækningen.

Byggeriet af strækningen fra Kjellerup til Silkeborg

Anlægsarbejdet på strækningen mellem Kjellerup og Silkeborg blev påbegyndt i januar 1920. Arbejdet forløb over fire år, hvor man måtte overvinde en række tekniske og økonomiske udfordringer. Terrænet mellem Kjellerup og Silkeborg var præget af bakker og dale, hvilket krævede omfattende anlægsarbejde, herunder opførelse af broer og udgravning af skæringer i landskabet.

Efter fire års arbejde stod banen færdig, og den blev officielt indviet den 1. august 1924. Strækningen betød en markant forbedring af transportmulighederne for beboere og virksomheder i området, da den skabte en ny forbindelse mellem Silkeborg og de omkringliggende byer.

Den utraditionelle placering af Silkeborg SKRJ Trinbræt

Normalt blev nye jernbaner optaget på hovedstationerne, men i tilfældet med Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane blev tingene anderledes. Da både denne bane og Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane skulle optages på Silkeborg Station, opstod en logistisk udfordring.

Den største godsmængde forventedes at komme fra Horsens-Bryrup-Silkeborg-banen, og det blev vurderet, at denne bane derfor skulle have prioritet. Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro-banen blev derimod henvist til en placering uden for stationsområdet. Dette betød, at togene fra Kjellerup ankom til en perron på forpladsen foran Silkeborg Station i stedet for inde på selve stationens område.

Denne placering var utraditionel, men det var ikke unormalt, at mindre privatbaner blev behandlet anderledes end de større statslige baner. Den alternative placering betød dog, at passagerer, der skulle skifte mellem Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane og de øvrige tog, måtte gå en vis afstand for at skifte tog.

Driften af Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane

Fra åbningen i 1924 og frem til lukningen i 1968 var Silkeborg SKRJ Trinbræt en vigtig del af jernbanedriften i det midtjyske område.

Banen blev drevet med fem daglige tog i hver retning. Trafikken bestod primært af passagerer, men der blev også transporteret en betydelig mængde gods, herunder landbrugsvarer og materialer til de lokale virksomheder.

Banen var kendt for sin pålidelighed og blev flittigt brugt af befolkningen i de byer og landsbyer, den betjente. Dog betød stigende konkurrence fra vejtransport, at passagertallet faldt i løbet af 1950'erne og 1960'erne.

Nedlæggelsen af Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane

Som mange andre privatbaner i Danmark blev Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane offer for den stigende bilisme og forbedrede vejnet i 1950'erne og 1960'erne.

Den 31. marts 1968 blev banen officielt lukket, og det betød også, at Silkeborg SKRJ Trinbræt mistede sin funktion. Nedlæggelsen var en del af en bredere tendens, hvor mange af de mindre privatbaner i Danmark blev lukket på grund af faldende passagertal og stigende omkostninger ved at drive dem.

Silkeborg SKRJ Trinbræts betydning i dag

Selvom Silkeborg SKRJ Trinbræt ikke længere eksisterer, har det efterladt sig spor i historien om den danske jernbaneinfrastruktur. Den særlige placering foran Silkeborg Station gør, at den stadig huskes som en af de mere utraditionelle endestationer i Danmark.


Stamdata for Silkeborg SKRJ Trinbræt

Byggeår1924
Åbnet1924.08.01
Nedlagt1968.03.31
NedrevetNedrevet
Højdeplacering over havet29,7 meter
GPS koordinater56.16433828479164,9.54295012695462


Oversigt over andre stationer fra Silkeborg

FotoStationens navnBeskrivelse
Stedet er fotograferetSilkeborg SKRJ TrinbrætSilkeborg SKRJ Trinbræt – Endestation for Silkeborg-Kjelleru...
Stedet er fotograferetSilkeborg Station (Sl)Silkeborg Station er i dag station for strækningen Skanderbo...


Silkeborg SKRJ Trinbræt servicerede følgende jernbaner

Jernbanens navnOperatørLængdeÅbnetNedlagt
Kjellerupbanen, Silkeborg-Kjellerup-Rødkærsbro Jernbane SKRJ 34,91912.07.231968.03.31





Billede af Silkeborg SKRJ Trinbræt

Silkeborg SKRJ Trinbræt her tidligere ligget her i midten af billedet ud for Silkeborg Station.
Silkeborg SKRJ Trinbræt her tidligere ligget her i midten af billedet ud for Silkeborg Station.
Fotograf: Jacob Laursen - Dato: den 28. september 2019
Download billede

Billeder af Silkeborg SKRJ Trinbræt

Billede af Silkeborg SKRJ Trinbræt.
Billede af Silkeborg SKRJ Trinbræt. Prioriteret materiale Prioriteret materiale Prioriteret materiale
Fotograf: Det Kgl. Bibliotek, Sylvest Jensen Luftfoto - Dato: 1956 - LINK til kilde.


Noter til: Billede af Silkeborg SKRJ Trinbræt.

Titel: - 1956 - Silkeborg Station
Person: Bygningsnavn: Sted: Danmark, Jylland, Silkeborg
Vejnavn: Dewsensvej
Husnummer: 5
Lokalitet: Postnummer: 8600
By: Silkeborg
Sogn: Matrikelnummer: Ophav: Sylvest Jensen Luftfoto
År: 1956
Note: Id: B-dia_02226_011.tif


Google Street View af Silkeborg SKRJ Trinbræt

Google Street View af Silkeborg SKRJ Trinbræt - Trinbrættet er nedrevet, men det har ligget til højre i billedet ud for stationen.
Kilde: © Street View, by Google Maps - Dato: den 31. oktober 2022 - LINK til kilde.


Kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt

Historisk kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt
Kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt
Kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Ortofoto forår)

Historisk kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt
Kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topgrafisk kort 1980-2001)

Historisk kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt
Kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Topografisk kort 1953-1976)

Historisk kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt
Kort over Silkeborg SKRJ Trinbræt - Kilde: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skærmkortet, WMS-tjeneste via datafordeler.dk (Lave Målebordsblade 1901-1971)


Litteratur for: Silkeborg SKRJ Trinbræt

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Flere forsvundne stationer
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Flere forsvundne stationer
Morten Flindt Larsen
1994
80

Bane Bøger
87-88632-49-0